Bygget av ETC:s solcellspark på den gamla festivalparkeringen, även kallad "Kiras öken", vid Silverslättsvägen i Hultsfred går framåt. Nu har ställningarna till solcellerna börjat monteras.
Projektet har tagit längre tid än väntat.
– Det har varit en lång process. Flaskhalsen har varit att få till en anslutningspunkt, säger Gahangir Sarvari, vd för ETC Elproduktion.
– Parken ska vara på tio megawatt. Vi har börjat med en fjärdedel av kapaciteten, det vill säga två och en halv megawatt. Anledningen är att det kommer att ta ytterligare ett år att få en anslutningspunkt från Eon.
Planen är att ställningsbygget ska pågå fram till början av augusti, därefter ska solpanelerna monteras.
– I slutet av augusti ska vi förhoppningsvis koppla in första fjärdedelen på nätet.
Gahangir Sarvari uppger att ETC planerar ytterligare en solcellspark i Hultsfreds kommun, på en kommunägd fastighet.
– Där ska vi bygga en park på 30 megawatt.
Med andra ord skulle solcellsparken bli tre gånger så stor som den som nu byggs vid Silverslättsvägen. Enligt Gahangir Sarvari heter fastigheten som är aktuell för den större solcellsparken Änghult 1:6.
Någon fastighet med den beteckningen finns dock inte i Hultsfreds kommun. Den rätta fastighetsbeteckningen är troligen Älgshult 1:6.
– Det har snackats om ett område som vi äger längre söderut längs med riksvägen, men hur långt framskridna planerna är kan jag inte svara på, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Han uppger att ärendet inte har varit uppe till beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott än. Men den aktuella fastigheten ligger strax söder om Hultsfreds tätort.
Gahangir Sarvari uppger att ETC väntar på klartecken från Eon kring en anslutningspunkt, och att man även har sökt bygglov hos kommunen.
– Alla handlingar är inlämnade och vi väntar på svar.
Hur stor är satsningen i pengar räknat?
– Det är nog över 100 miljoner.
Varför väljer ni att satsa på ytterligare en solcellspark i Hultsfreds kommun?
– Ren elproduktion behövs i Sverige om vi ska få bort det fossila, säger Gahangir Sarvari som även menar att Hultsfreds kommun har visat stort intresse.
– Vi vill inte bygga på odlingsmark, utan vi letar efter mark där det inte går att odla.
Vad används marken till i dag?
– Den är sumpmark där det inte går att odla. Det finns inte så mycket skog heller.