Ett av Sveriges mest uppskattade TV-program flyttar till Målilla

Trafikmagasinet flyttar in. På söndag öppnar en helt unik utställning om ett av Sveriges mest uppskattade TV-program genom tiderna.
Hembygdsföreningen i Målilla har fått ta över kilovis med gamla VHS-band, originalbanden från SVT. De har nu digitaliserats och gjorts visningsbara igen.

Originalbanden till Trafikmagasinets 500 avsnitt. Det blir kilovis med VHS-band, konstaterar Roland S Johnsson, Monica Fridh och Johannes Gardelöf som hjälps åt att kånka in samlingen.

Originalbanden till Trafikmagasinets 500 avsnitt. Det blir kilovis med VHS-band, konstaterar Roland S Johnsson, Monica Fridh och Johannes Gardelöf som hjälps åt att kånka in samlingen.

Foto:

Hultsfred2017-05-17 14:43

Trafikmagasinet spelades ju in hos SVT i Falun och det kan tyckas att vägen mellan Falun och Målilla är ganska lång. Och tämligen krokig dessutom. Det har långt ifrån varit någon motorväg för VHS-kassetterna att ta sig till Målilla.

Att banden och alla övriga tillbehör hamnade just i Målilla hembygdspark. Carl-Ingvar Perstad, en av programledarna för trafikmagasinet, jobbar numera en del för Johannes Gardelövs bilnyhetsbyrå, CNP som USA-korre, och när han för ett par år sedan skulle sälja sitt sommarställe i Skänningetrakten frågade han om Johannes ville ta över den här samlingen.

– Jag svarade att jag inte är rätt person för det, säger Johannes, men att jag visste vem som var det.

Johannes, som har sina rötter i Målilla tänkte naturligtvis på Roland S Johnsson och ortens hembygdsförening.

Och på den vägen är det. Trafikmagasinet, som på sin tid hade uppemot 2,5 miljoner tittare varje gång hamnade till slut, med SVTs tillåtelse i Målilla och ett gigantiskt arbete satte i gång.

Monica Fridh har svarat för det mesta grovjobbet, genom att titta igenom samlingen och anteckna vad som finns på vilket band och vad de handlar om.

Ett projekt som tagit så där 250 timmar. Men å andra sidan är Monica den i hela landet som har bäst koll på Trafikmagasinet.

– Det har varit mycket arbete, säger hopn, men också väldigt roligt. Inte minst som det speglar sin tid. Många av bilarna är ju sådana man känner igen, som numera kanske bara finns som museiföremål.

Trafikmagasinet började sändas 1978 och höll på till 2003. Programmet är på sitt vis ett tidsdokument över den här perioden. En period som är på god väg att falla i glömska, och som ännu inte är avlägsen nog att vara spännande.

På söndag är det som sagt dags för invigning av den här utställningen. Carl-Ingvar Perstad kommer över från Staterna för att vara med och inviga. Han kommer förstås också att berätta en del roliga episoder från inspelaningarna.

I samband med invigningsfesten ordnas också en bilträff i parken och Roland S Johnsson hoppas på stor uppslutning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om