TBE är ännu relativt ovanligt i Kalmar län. 2015 till 2019 har 16 personer smittats, toppnoteringen ligger på sex smittade på ett år, 2017 och 2019.
– I Hultsfred och Vimmerby har vi inte märkt av så många TBE-fall, utan det förekommer framför allt kustnära i de norra delarna, med flest fall i Västervik och Loftahammar, liksom i Mönsterås, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Region Kalmar har ingen mobil fästingbuss utan ser man en sådan är det en privat aktör.
– Vi hänvisar till hälsocentralerna eller infektionsklinikens vaccinationsmottagning för vaccination. Då säkerställs också att vaccinationen registreras i din journal, vilket inte alltid är fallet hos en privat aktör. För mig som smittskyddsläkare blir det också svårare att bedöma risken för infektion i ett område eftersom jag inte får någon statistik från bussarna på hur många de har vaccinerat. Om det inte finns några fall av TBE i ett område vet jag ju inte om det beror på att smittan inte förekommer eller om det beror på en hög vaccinationstäckning i området.
Vad har du för råd till den som känner sig osäker på, om man bör vaccinera sig mot TBE?
– Sedan några år tillbaka är vår allmänna rekommendation att man bör vaccinera sig om man vistas mycket i skog och mark, i synnerhet i de mest utsatta områdena, men även om man får mycket fästingar, har nedsatt immunförsvar och har man en sommarstuga någon annanstans bör man se vad som gäller i det aktuella området.