Ett klipp för 3,5 miljoner – omlastningscentralen blir hjärta i nytt sopsystem

36 323 personer i tre kommuner väntas producera 9 730 ton skräp om året. Allt det ska transporteras till Kejsarkullen för att lastas om och återvinnas. Den nya omlastningsstationen kommer att bli navet som hela det nya sophanteringssystemet kommer att kretsa kring. Igår invigdes det här nya 3,5-miljonersbygget enligt konstens alla regler.

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfred, projektledare Lars Lundgren, Stihna Johansson Evertsson kommunalråd i Högsby och Torbjörn Swahn från Vemab gläds åt att den nya omlastningsstationen är klar att tas i bruk.

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfred, projektledare Lars Lundgren, Stihna Johansson Evertsson kommunalråd i Högsby och Torbjörn Swahn från Vemab gläds åt att den nya omlastningsstationen är klar att tas i bruk.

Foto:

Hultsfred2017-03-21 11:39

Kommunalrådet Lars Rosander fick äran att klippa det blågula bandet som rullades ut mellan ÖSKs förbundschef Helena Grybäck och Torbjörn Swahn från VEMAB.

Allra längst upp på Kejsarkullen har det under vintern vuxit upp en jättebyggnad som ska bi centrum i det nya sophanteringssystemet för Hultsfreds, Vimmerby och Högsby. Det är hit de nya sopbilarna kommer att köra, för att lasta om de färdigsorterade soporna, som sedan kommer att transporteras vidare för att återvinnas.

Och det är sannerligen inga små mängder det handlar om, berättade projektledaren Lars Lundgren på ÖSK, som höll det högtidliga invigningstalet.

– Vid årsskiftet var det 36 323 personer som bodde i de här tre kommunerna, sa Lundgren, som räknat ut att de tillsammans kommer att producera 9 730 ton med sopor.

Han delade dessutom upp de olika sorteringsfraktionerna, 500 ton pappersförpackningar, 330 ton plastförpackningar, 120 ton metallförpackningar och 620 glas, tog han som exempel.

Det säger sig själv att det går åt stora ytor att hantera de här mängderna av sopor. Men längst upp på kullen finns det gott om plats, En arbetsyta på totalt 2 377 kvadratmeter har gjorts i ordning och en stor byggnad har uppförts, där återvinningsmaterialet ska förvaras i väntan på transport.

Det är byggt av stora Legobitar i betong, ja de ser faktiskt rent av ut som jättestora legobitar.

– Fast de väger 2,4 ton stycket, konstaterade Lars Lundgren i sitt högtidstal.

Hela det här kalaset, inklusive nya vägar och den stora byggnaden hade en budget på 3,5 miljoner kronor. Och den höll. Det blev till och med några korvören över, konstaterade Lundgren.

– Fast dem har jag satt sprätt på, fortsatte han och bjöd in gästerna att ta för sig ur korvgrytan.

Invigningen av den här omlastningsstationen är ett stort steg på vägen mot det nya renhållningssystemet i de tre kommunerna och givetvis fanns det företrädare för dem alla på invigningen.

Först ut att få de nya sopkärlen är Högsby kommun.

– Där kommer vi att börja köra ut de nya tunnorna den tredje april, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson.

Och när det är avklarat blir det Hultsfreds tur någon gång i maj, och till sist i Vimmerby.

Den här invigningen var till för speciellt inbjudna gäster, folk från de tre olika kommunerna, entreprenörer oh leverantörer som varit inblandade i bygget och så vidare.

Lite längre fram på vårkanten, i samband med att Kejsarkullen håller lördagsöppet, kommer den nya anläggningen att visas upp för allmänheten. Då kommer också en av de nya sopbilarna med sina olika fack på flaket att visas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!