Flera bönder har drabbats svårt ekonomiskt när Jordbruksverket inte kunnat betala ut EU-stöden som planerat.
För tillfället kritiseras det försenade betesstödet, men många andra typer av jordbruksstöd släpar också efter.
– Så här långt har vi betalat ut 9,0 miljarder kronor av totalt 9,2 miljarder för 2015 i hela landet och för 2016 är motsvarande siffra 9,1 miljarder kronor utbetalt av totalt 9,6 miljarder, redogör Patrik Alenfelt, tillförordnad avdelningschef på Jordbruksverkets stödförvaltningsavdelning.
Lantbrukarna skickar in sina ansökningar på våren och är vana vid att Jordbruksverket betalar ut pengarna mot slutet av året och planerar ekonomiskt efter det.
– Vi har gjort delutbetalningar, men inte klarat att få fram slutbetalningarna än. Det är naturligtvis olyckligt att det blivit så här, vi förstår att stödpengarna är en viktig del av lantbrukarnas ekonomi och att de räknar med pengarna i sina kalkyler, säger Patrik Alenfelt.
Det är alla typer av jordbruksstöd som omfattas. Exempelvis gårds-, förgrönings- och nötkreatursstöd. Men också stöd till unga lantbrukare, ersättning för ekologisk produktion och miljöersättning för vallodling släpar efter. För att nämna några.
Staffan Olsson är en av de lantbrukare i Hultsfreds kommun som drabbats. Han är kritisk till att det dröjer så länge.
– I mitt fall fungerade det bra 2015, även om det släpade efter länge, och det dröjde en bra bit in på det här året innan jag fick för 2016. Det är väl okej om det dröjer en månad, men frustrerande när det går ett halvår, säger han och tillägger:
– Verksamheten är ju uppbyggd på de här bidragen, det är pengar man räknar in i kalkylen. Så man tvingas hitta lösningar hela tiden och den här gången var det som sagt extra kännbart, när vi samtidigt fick så dåligt betalt för mjölken.
Enligt Patrik Alenfelt är det stora förändringar av EU:s jordbrukspolitik och nya bidragsregler från 2015, som är anledningen till att utbetalningarna dröjer.
Förändringarna har krävt nya IT-system och påverkat både ansökningarna och handläggarnas rutiner.
– Det har varit en stor apparat att få allt på plats, samtidigt som det är stora pengar som strömmar igenom och därför höga krav på säkerhet.
Med facit i hand, hade ni kunnat göra något annorlunda för att landets bönder inte skulle behöva drabbas så hårt?
– Det är svårt att säga. Kanske. Vi har jobbat för att klara det här tidigare, men blev senare än vi räknat med.
När lantbrukarna väl fått sina pengar, kommer det att släpa efter även för 2017 då?
– Nej, det ska det inte göra. När vi väl fått fram de verktyg som behövs kan vi göra slutbetalningen. Då ska vi kunna komma ikapp och betala ut för 2017 som det är tänkt.
Tobias Karlsson, lantbrukare i Järnudda är en annan som drabbats, även om han fått ut det mesta vid det här laget.
– Jag tycker Jordbruksverkets förklaring till förseningen känns luddig. Ska man införa ett nytt system bör det väl vara klart i detalj, innan det sjösätts. Förändringen har de väl varit införstådda med en längre tid, så jag tycker det är tråkigt att det ska behöva drabba så många.