Eva var med från början i nya kommunhuset

Eva Nordin på Miljö och bygg var med från första början i det nya kommunhuset. På tisdagen var det exakt 30 år sedan inflyttningen kunde börja.

Eva Nordin på miljö och bygg, var en av de första att flytta in i nya kommunhuset för 30 år sedan. Det kom att bli ett lyft för hennes arbetsmiljö.

Eva Nordin på miljö och bygg, var en av de första att flytta in i nya kommunhuset för 30 år sedan. Det kom att bli ett lyft för hennes arbetsmiljö.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-11-23 12:19

– Jag satt i en skrubb på det gamla kommunkontoret, säger hon.

Så för hennes det blev det ett rejält lyft att ta sina kartor och flytta tvärs över torget in till det då så pampiga nybygget.

undefined
Lars Rosander och Tomas Söreling besökte jubileumsutställningen och det väckte minnen från många hårda debatter, många idéer om placering, ja till och med protestlistor för att rädda björkarna.

– Sedan dess har jag hunnit med att jobba på flera avdelningar. Då var det gatukontoret som det hette då, sedan blev det Metria och nu är det miljö-och byggnadskontoret. Men jag gör samma jobb, säger hon.

Men 30 år är en lång tid i en människas liv och mycket har hunnit hända. Så det är inte särkskilt många som var med på flytten och som jobbar kvar nu.

undefined
Carola Erenlöf Roser och Emma Sällbrink tillhör den yngre generationen av de 140 som jobbar i kommunhuset nu. De gladde sig åt jubileum och tårtkalas i cafeterian

På tisdagsförmiddagen tog Eva Nordin en tur ner till foajén för att titta på jubileumsutställningen som tagits fram. I kommunens arkiv finns mängder av gamla tidningsklipp från både före, under och efter bygget och invigningen. Det var dåvarande landshövdingen Eric Krönmark som klippte bandet, vid invigningen som skedde i januari 1992.

Men det var en invigning som föregåtts av mängder av diskussioner fram och tillbaka. Protestlistor lämnades in för att försöka rädda björkbacken intill gymnasiet. Så det var ett inte helt okontroversiellt förslag som presenterades i en motion av centerpartisten Yngve Rosén. 

Men så blev det. Redan vintern 1988 presenterades ritningarna och så småningom växte kommunhuset upp. Då i början på 90-talet var i stort sett hela centrum en enda stör byggarbetsplats. Polishuset, kommunhuset och hyreshuset i Sämjan byggdes ungefär samtidigt.

23 november 1991 var bygget vid torget klart och inflyttningen kunde börja. 30-årsjubileet firades med utställningen i foajén och med tårtkalas i cafeterian. 

undefined
Redan 1988 presenterades ritningarna till det nya kommunkontoret i Hultsfred. Och på tisdagen var det på dagen 30 sedan inflyttningen började.

Lars Rosander (C) och Tomas Söreling (S), kom med i politiken samtidigt, 1985 och de minns diskussionerna och protesterna som var innan bygget kom igång. Rosander hade rent av ett arbetsrum i kommunhuset och var bland de första som flyttade in.

– Jag jobbade på länsstyrelsen då och de hyrde ett rum här, säger han.

Det har hunnit med att hända en hel del i kommunhuset under de här 30 åren. Både positiva saker och inte fullt så positiva. Som till exempelvis den där tavlan kommunen fick i gåva vid invigningen.

– Den fick kulturchefen att säga upp sig, han gillade den inte, säger Tomas Söreling.

Andra händelser som sticker ut är när någon kletade vit färg över hela entrén. Eller när ett tidigare kommunalråd handfast lyfte ut en stökig person ur foajén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!