Exotisk planka brädar smörgåstårtan

Exotisk planka har seglat upp som stora matalternativet till studentfesterna.
Numera är det tre gånger så stort, som smörgåstårta.
I varje fall att döma av beställningarna som Margareta Hedqivst Cecilia Lindqvist, Ann-Louise Karlsson och Kerstin Larsson har jobbat med de senaste dagarna.

En planka till är leveransklar. Margareta Hedqvist drar in den i kylrummet, där åtskilliga andra ligger och väntar på sina köpare. De senaste dagarna har rummet fyllts med festmat till 450 personer.

En planka till är leveransklar. Margareta Hedqvist drar in den i kylrummet, där åtskilliga andra ligger och väntar på sina köpare. De senaste dagarna har rummet fyllts med festmat till 450 personer.

Foto:

Hultsfred2009-06-09 06:55


De har med gemensamma ansträngningar tillverkat exotisk planka för 350 personer nu de senaste dagarna. Och smörgåstårta till 100.
Till detta har de dessutom lagat till 120 kilo potatissallad. Och det är bara vad som går åt från en leverantör i Hultsfred. Och det finns ju fler.
Och än är det inte över. Studentfesterna är bara början, sedan kommer de vanliga skolavslutningarna, som många kommer att fira med lite extra godsaker. Antingen det nu är exotisk planka eller smörgåstårta.

Vi tittade in bakom kulisserna hos Ica Mathuset i Hultsfred. Margareta Hedqvist tar en liten paus i jobbet för att visa runt.
Det är full rulle i köket. 80 kilo kycklingfilé har skurits i skivor, precis som lika mycket fläskfilé. Dessutom 50 kilo rostbiff.
För att inte tala om 90 kilo melon. Som Margareta skär i två delar först. Och sedan tar en liten sked och skär ut kulor.
Det räcker liksom inte med att det är gott, det som finns på plankan. Det ska se snyggt ut också.
- Uppläggningen är väldigt viktig, tycker Margareta, som gärna lägger lite extra jobb på den konstnärliga biten i sammanhanget.

Små kulor av melon är väldigt dekorativa, speciellt som skalet används till skål. Margareta använder en liten sked att skära kulorna med. Och tekniken är vältränad. Det är inte helt enkelt för nybörjaren. Men Margareta är rena rama kulsprutan...
Och ananasen skärs till små båtar som seglar om kring i det exotiska frukthavet på plankan tillsammans med melon, vindruvor, physalis och en massa andra godsaker.
Mitt på plankan tronar också en rejält tilltagen Brie, som en liten ö i nämnda frukthav.
- Får jag bara arbetsro, tar det ungefär en halvtimma att göra en stor bricka, säger Margareta. Det är en hel del jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om