EXTRA: Dömdes för våldtäkt mot barn – nu frias mannen i hovrätten

Den 45-årige Hultsfredsbo som i somras dömdes till fängelse – för våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt flera fall av sexuella ofredanden – har nu friats i hovrätten. Därmed gick hovrätten på en helt annan linje än tingsrätten, som dömde mannen till tre års fängelse.

Hultsfred2016-10-03 09:37

Hovrätten slår fast att de båda målsägandes berättelser om de påstådda övergreppen, inte räcker för att ställa det utom rimligt tvivel att 45-åringen har gjort sig skyldig till de brott han dömdes för i tingsrätten.

Följande står att läsa i den friande domen:

”Målsägandenas berättelser får visst stöd av varandra (…) Som hovrätten har redogjort för finns det emellertid svårigheter med att närmare kontrollera målsägandenas uppgifter och värdet av den åberopade stödbevisningen för att uppgifterna är riktiga är inte särskilt stark. Hovrätten finner inte att denna bevisning sammantaget, ställd mot X X:s förnekande och de uppgifter han i övrigt har lämnat, är tillräcklig för att det ska anses ställt utom rimligt tvivel att han har begått de åtalade handlingarna. Åtalet mot honom ska därför ogillas.”

Bland bevisningen i tingsrätten fanns också SMS-konversationer, där åklagaren menade att innehållet var av sexuell karaktär, eller hade ”ett sexuellt förledande syfte”.

Bedömningen gällande dessa lyder i hovrätten enligt följande:

”Hovrätten finner inte att det är möjligt att utläsa något sådant syfte av konversationerna.” Vidare nämns också att SMS-konversationerna inte innehåller något som kan betraktas som brottsligt.

Den nu frikände mannen har under hela tiden nekat till anklagelserna som riktats mot honom.

Förutom att 45-åringen frikänns på alla punkter, frikänns han också från de 422 000 kronorna i skadestånd som han dömdes att betala till de båda målsägande i tingsrättsdomen.

Hovrätten var dock inte helt enig i det frikännande beslutet.

Två hovrättsassessorer menade att 45-åringen bör dömas för ett fall av sexuellt ofredande, då de ansåg det tillräckligt ”styrkt att X X smekt hennes (den ena målsägandens) lår i enlighet med gärningsbeskrivningen. De andra gärningsmomenten är däremot inte styrkta”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om