EXTRA: Kommunens fastighetsbolag lĂ€t asylsökande jobba gratis – i flera Ă„r

Hundratals asylsökande i Hultsfreds kommun har arbetat utan lön med renovering av ett kommunalt bostadsbolag Hultsfreds BostÀders lÀgenheter. Gratisarbetet ska ha pÄgÄtt i flera Är. Det rapporterar P4 Kalmar.

Foto: TT

Hultsfred2016-10-26 05:25

Gratisjobbandet ska ha börjat med EU-projektet ”Ta Tillvara”, som sjösattes för cirka 15 Ă„r sedan.

Genom projektet skulle asylsökande renovera upp de lĂ€genheter som kommunens fastighetsbolag hyrde ut till Migrationsverket, vilket den före detta asylsökanden Sivakaram Iyathurabi arbetade med i tvĂ„ Ă„r – utan att fĂ„ betalt:

– Jag renoverade lĂ€genheter och sĂ„na grejer, rev tapeter, bredspacklade och mĂ„lade, sĂ€ger Sivakaram Iyathurabi till P4 Kalmar.

Tillsammans med flera andra asylsökande renoverade han upp emot 150 lÀgenheter Ät Hultsfreds BostÀder.

Öva pĂ„ svenska

Grundtanken med ”Ta Tillvara-projektet” var att sysselsĂ€tta asylsökande. De skulle fĂ„ öva sig i ett yrke och lĂ€ra sig svenska. NĂ€r EU-projektet nĂ„dde sitt slut för fem Ă„r sedan fortsatte Migrationsverket och Hultsfreds bostĂ€der att driva projektet i egen regi.

KnÀckfrÄgan handlar om att bostadsbolaget har kunnat spara in en massa pengar pÄ projektet. Regelbundna renoveringar, som annars skulle kostat kommunen en rejÀlt slant, har pÄ genom projektet kunnat genomföras gratis.

Och det handlar om mycket pengar.

– Tillsammans med Migrationsverket och staten Ă€r det flera miljoner eftersom det har pĂ„gĂ„tt en lĂ€ngre tid. Det Ă€r mycket pengar det Ă€r frĂ„gan om, Nicke Wainebro, vd för Hultsfreds bostĂ€der till radion.

Nu har projektet varit stoppat sedan i vÄras. Bland annat eftersom man inte kunnat fastslÄ vem som ansvarar för de asylsökande som jobbade med renoveringarna.

Migrationsverket har inlett en internutredning om projektet. P4 Kalmar har ocksĂ„ erbjudit Migrationsverkets enhetschef Jan Ekdahl att kommentera projektet och internutredningen – men det erbjudandet har han avböjt.

LÄS ÄVEN: Avtal inte i linje med regelverket?

LÄS ÄVEN: "LĂ„ter som ett sĂ€tt att undvika kostnader"

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om