EXTRA: Kyrkan blöder - säljer församlingshem och bantar 6,5 tjänster

Sex och en halv tjänster ska bort och sex av sju församlingshem säljas.
Kyrkan blöder, mångmiljonbelopp måste sparas.
– Går det som planerat sänker Aspelands pastorat sina utgifter med fem miljoner kronor årligen med våra planerade åtgärder, säger kyrkoherde Marita Rosén.

Kyrkan blöder, fem miljoner måste sparas årligen. Förslaget är att sälja alla församlingshem, utan det i Vena och säga upp sex och en halv tjänster, redovisar Marita Rosén och Ulla Lisedahl.

Kyrkan blöder, fem miljoner måste sparas årligen. Förslaget är att sälja alla församlingshem, utan det i Vena och säga upp sex och en halv tjänster, redovisar Marita Rosén och Ulla Lisedahl.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-04-13 04:00

Aspelands pastorat aviserade redan i november att ekonomin är dålig och att stora besparingar var att vänta. 
Man har tappat en tredjedel av medlemmarna sedan millennieskiftet. Inte i huvudsak för att de lämnat svenska kyrkan, utan mer på grund av att fler dör än föds och att utflyttningen är större än inflyttningen.
– Det betyder tio miljoner kronor i minskade intäkter jämfört med år 2000, säger Marita Rosén.

Personalen informerad
I går informerades personalen om de åtgärder som planeras för att rädda Aspelands pastorats ekonomi.
Att öka inkomsterna genom att höja kyrkoskatten har aldrig varit ett alternativ, utan målet är istället att minska de löpande utgifterna.
– För att få in motsvarande fem miljoner kronor skulle vi bli tvungna att höja kyrkoskatten med 25 öre. Det skulle bara göra att ännu fler lämnar kyrkan.

Sälja församlingshemmen
En åtgärd är att lägga ut alla församlingshem till försäljning. Utan det i Vena eftersom det ligger på kyrkogården. Ett förslag som kom från såväl församlingsrådet som personalen.
– Vi har redan bildat en arbetsgrupp som ska jobba med den biten, säger Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande. Så processen är igång. Förslagsvis finns det kanske intresserade föreningar.

Var är tanken att kyrka ska vara med sin verksamhet sedan?
– Det klarnar när vi vet vilka församlingshem vi säljer. Platsen är inte viktigast. Kanske kan vi hyra in oss i de lokaler vi sålt.
Minska på personalen
Dessutom ska personalstaben bantas med sex och en halv tjänst. 1,8 tjänst på kantorerna, 4,03 tjänst inom barnverksamheten och dagens assistenttjänster på 1,75 försvinner helt. Vaktmästarna ska man titta vidare på nästa gång, när man vet hur många församlingshem som blir kvar.
– I dagsläget är de skyddade, men samtidigt måste vi utöka antalet präster med minst en. I dag är vi tre och en halv, plus en diakon. Enligt ett beslut i stiftsstyrelsen ska vi vara sex, säger Marita Rosén.

Behåller all verksamhet
Till det kommer att pastoratet ska börja ta betalt för material som används i verksamheten och kollekt kommer gå till den egna verksamheten i större utsträckning.
– Vi är tydliga med att vi ska behålla verksamheten som den är idag, vi ska bara jobba annorlunda. Finnas till när vi behövs och jobba mer effektivt, säger Marita Rosén som understryker att det varit ett tufft jobb för de förtroendevalda att komma till dit där man står i dag, med ett konkret förslag på besparingar som sammantaget minskar pastoratets utgifter med fem miljoner kronor.

Ska förhandlas

 Både Marita Rosén och Ulla Lisedahl betonar att det är förslag än så länge. Allt ska förhandlas med fyra fackförbund, innan pastoratet blir ägare av frågan och kan ta upp det i kyrkorådet.

– Alla är väl medvetna om att något drastiskt måste göras, säger Ulla Lisedahl. Den simulering Linköpings stift gjorde av vår ekonomi inför biskopsvisitationen i oktober visade att verksamheten är borta till 2030 om inget görs.
– Vi hoppas vara helt klara med förhandlingarna redan i maj, så vi kan lämna besked till personalen innan vårterminen är slut. Ingen mår bra av oron som blir. Med de här åtgärderna får vi en hållbar och trygg ekonomi och kan fokusera på mer Gud i det vi gör, som biskopen efterlyste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om