Statistiken för 2015 visar att inte ens sju av tio vuxna personer i Hultsfreds kommun besökte tandvården någon gång under de två senaste åren.
För att vara exakt var det 67,1 procent av de vuxna invånarna som gick till tandläkaren någon gång under 2015 eller 2014, vilket placerar Hultsfreds kommun på plats 249 av landets 290 kommuner.
Grannarna flitigare
Vimmerby ligger lite bättre till på plats 173 och 71,9 procent och i Västervik är den vuxna befolkningen ytterligare något flitigare med att gå till tandvården: 72,6 procent vilket ger plats 148.
Pär Jansson är tillförordnad klinikchef på Folktandvården i Hultsfred, där 6 000 personer är listade, varav 4 000 är vuxna. Utöver det finns det två privattandläkare också i kommunen.
Han funderar lite på de låga siffrorna.
– Vi har haft en kösituation under flera år vilket bidragit till att vi inte kunnat jobba med patienterna på ett bra sätt. Det är säkert en av anledningarna.
Saknar tandläkare
På Folktandvårdens klinik i Hultsfred jobbar åtta tandsköterskor, tre tandhygienister och tandläkare på två och en halv tjänst.
– Vi tappade en tandläkare i höstas och skulle egentligen behöva ha tre-fyra stycken till 6 000 listade patienter, säger Pär Jansson.
Fler orsaker
Även Socialstyrelsen är inne på att bristen på tillgänglighet kan vara en anledning till att besöksfrekvensen varierar kraftigt i landet. Lidköping ligger bäst till med 83 procent, medan vi hittar Haparanda i botten på blygsamma 54,1 procent.
Socialstyrelsen tror också att socioekonomiska faktorer påverkar skillnaderna.
– Vi vet att socioekonomiska svaga grupper som arbetssökande, utlandsfödda och personer med låg utbildning besöker tandvården i lägre utsträckning, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.
Instämmer
Pär Jansson är benägen att hålla med.
– Det bor ju många utlandsfödda i Hultsfreds kommun och utbildningsnivån uppges vara rätt låg. Men jag tror också det spelar in att många har långt till klinikerna. En åldrande befolkning påverkar säkert också, för med åldern minskar de regelbundna besöken.
Vad kan ni göra för att få upp besöksfrekvensen?
– Varken avstånd, utbildningsnivå, åldersstrukturen, antalet utlandsfödda eller kostnaderna kan vi göra något åt, däremot behöver vi jobba hårdare för att få full bemanning, så fler känner att tillgängligheten finns, säger Pär Jansson.