Få söker hjälp: "Vi måste marknadsföra oss bättre"

Hyresgästföreningen har rekryterat nästan 11 000 volontärer, som anslutit sig till nätverket "Goda grannar". Men i Hultsfred är gensvaret rätt klent.

Lena Daxberg är en av nästan 11 000 volontärer som anmält sig till Hyresgästföreningens nätverk Goda grannar.

Lena Daxberg är en av nästan 11 000 volontärer som anmält sig till Hyresgästföreningens nätverk Goda grannar.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-12 09:40

I en tid när Hyresgästföreningen inte kan genomföra alla sina vanliga aktiviteter har man ställt om och börjat arbeta med volontärsnätverket Goda grannar.

Färska siffror från organisationen visar att man engagerat runt 10 800 volontärer, som står beredda att hjälpa grannar som inte kan lämna hemmet, så här i coronatider. 

– Volontärsinsatserna kan handla om allt från matinköp till att slänga sopor, gå på apoteket eller bara prata med någon som hållit sig isolerad länge, säger Charlotta Jakobsson region Sydost samordnare för Goda grannar.

Hur ser gensvaret ut i Hultsfreds kommun?

– Sex personer har blivit volontärer, som för tillfället hjälper tre behövande.

Har ni haft svårt att nå ut med budskapet eller är inte behovet större?

– Det är nog en kombination av att vi inte ringt färdigt än till våra medlemmar och att vi måste marknadsföra det bättre. Riskgruppen är nog inte så bekväm med sociala medier, så vi försöker nå ut bredare via kommuner och fastighetsbolag. Så vi är inte framme än.

Lena Daxberg är en av volontärerna.

– Jag jobbar fortfarande, men kände att jag gärna vill hjälpa till. Det krävs en del planering, men är helt klart värt det. Det är roligt att känna att man gör nytta.

Vad tänker du kring initiativet?

– Det är ju en helt ny grej och positivt att visa att organisationen inte bara kan hjälpa till med det juridiska, utan nu har vi anpassat oss i en annorlunda situation. Det är positivt att vi kan ställa om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!