Fågelskådare trivs vid Ryningen

Ett område som lockar fågelskådare är Ryningen, som tillhör Emåns vattensystem. Fågelskådarna följer fåglarnas flyttvägar, lyssnar noga på alla läten och dyker upp i vart och vartannat buskage. Nicklas Strömberg är en av dem som alltid har kikaren beredd.

Nicklas Strömberg är en av de fågelskådarna som brukar besöka Ryningen. Här spanar han i kikaren för att upptäcka fåglar vid vattnet.

Nicklas Strömberg är en av de fågelskådarna som brukar besöka Ryningen. Här spanar han i kikaren för att upptäcka fåglar vid vattnet.

Foto:

Hultsfred2006-08-05 04:17

Vi kör över Emån. Ån ringlar sig genom landskapet och omringar sjön Ryngen som ligger i området Ryningen i höjd med Ryningsnäs.
Området översvämmas alltid på vårkanterna och det ger sjön vatten för året. Hävdade våtmarker som Ryningen är sällsynta i dagens läge och Ryningen med omgivning är den största hävdade våtmarken i Småland enligt den nationella myrskyddsplanen.
Jag promenerar ut mot fågeltornet tillsammans med Nicklas Strömberg från Mörlunda. Vid platsen har också en annan skådare dykt upp, Lars Thuren från Målilla. De båda två är hängivna fågelskådare.
Högsäsongen för Ryningen är april till maj då området besöks av många olika fågelarter. Även in på hösten, september till oktober brukar ge fina syner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om