Åsa är ny ordförande i Centerpartiet

Studierna lockade henne till Virserum. En sambo och två barn senare är hon ny ordförande för Centern i Hultsfreds kommun.

Tidigare C-ordföranden i Hultsfreds kommun, Ulf Larsson, lämnar över ordförandeskapet till Åsa Landberg.

Tidigare C-ordföranden i Hultsfreds kommun, Ulf Larsson, lämnar över ordförandeskapet till Åsa Landberg.

Foto: Pressbild

Hultsfred2024-03-16 19:00

När Åsa Landberg skulle börja plugga i Växjö var det svårt att få tag i studentboende så hon valde att skaffa en lägenhet i Virserum. Hon trivdes väldigt bra och blev kvar.

Varför blev det då Virserum av alla platser? Jo, föräldrarna hade sedan många år sommarstuga där.

– De såg en annons i tidningen och köpte den. Det var tur för mig för nu har jag barn och familj här uppe, berättar Åsa Landberg.

Familjen använde sommarstugan flitigt och åkte varannan helg till Virserum för att koppla av. Och på köpet fick Åsa en massa nya kompisar i bygden, vilket gjorde det mer naturligt att skaffa lägenhet just där än på annan plats närmare Växjö.

I Malmö, där hon växte upp, bodde hon i 19 år.

– Sedan blev det Småland, nu har jag levt ungefär halva livet i Skåne och halva här. Trots min dialekt känner jag mig väldigt hemma, säger hon på malmöitiska.

Vad är fördelarna med Hultsfreds kommun?

– Det som är så fantastiskt är att det är bra sammanhållning.Vi har ett starkt föreningsliv och det är tryggt för barn att leva och bo här. 

Vid Centerkretsens senaste årsmöte i Hultsfred valdes Åsa Landberg att efterträda Ulf Larsson, som efter tolv år avböjde omval, som ordförande.

– Jag tänker att det verkligen ska bli jätteroligt med det här uppdraget. Vi har en fantastisk grupp i Hultsfred med en bra och blandad grupp. Vi ska göra många saker i år.

Hon har tidigare haft uppdrag för Centern i Hultsfred som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, samt ledamot i såväl kommunstyrelsen som fullmäktige. Från denna mandatperiod är hon ersättare i regionfullmäktige.

Utöver det arbetade hon under tio år i partiets riksorganisation med organisationsutveckling i Småland och Skåne. Då bodde hon och sambon under ett par år i Växjö men flyttade tillbaka när det blev dags att köpa hus.

Sitt nya engagemang som kretsordförande ser hon i första hand som ett organisatoriskt uppdrag.

– Det ska verkligen bli roligt, jag brinner för organisationsfrågor. Det vi tänker fokusera på är att hålla olika öppna möten för nya medlemmar och göra olika verksamhetsbesök. Det handlar om att få fler att få upp ögonen för politiken och engagera sig politiskt.

Ordförandeskapet i kretsen ser hon mer som att leda ett team och att jobbet är tillsammans, ett "tillsammansjobb" som hon uttrycker det.

På frågan om vilka utmaningar Centern i Hultsfred har svarar hon att hennes uppgift är att hantera de organisatoriska frågorna.

– Nu ska vi ha ett första styrelsemöte och besluta vad vi vill göra. Det blir en uppstartsfas.

När hon fick frågan från valberedningen så funderade hon först och sedan gick hon hem till familjen och förankrade.

– Det är alltid så att vi är ett team här hemma och jag vill att det vi gör ska bli bra.

På fritiden renoverar familjen sitt hus och är aktiva i barnens aktiviteter. Tillsammans med sambon Tobias Karlsson har hon två barn i åldrarna fem och nio år. Till vardags jobbar hon numera som näringslivsutvecklare i Högsby.

Har du fler fritidsintressen?

– Jag vill vara med familjen och njuta av livet. Och så studerar jag också förändringsledning, AI och trendspaning på distans. Det är en bonus att få studera och lära sig, alltid får det in något perspektiv.

Så mycket åkande till Malmö behöver det heller inte bli längre. Såväl hennes föräldrar som ena systern har också bosatt sig i Virserum.

– Jag har kvar en halvsyster i Malmö, det är sista pusselbiten. Men hon kommer inte att flytta, säger Åsa Landberg övertygande.

Nya styrelsen i Centern

Åsa Landberg (nyval), ordförande, Virserum, Ulf Larsson, Hultsfred, Lars Rosander, Virserum, Per-Inge Pettersson, Mörlunda, Ronny Olsson, Järnforsen, Maik Rohde, Virserum, Ulf Borg, Silverdalen, Lennart Eklund, Målilla, Antje Rohde, Virserum samt Sofia Reither (nyval), Lönneberga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!