Familjen Scharlips ovanliga resa

Familjen Scharlip har vandrat drygt 640 kilometer på sex veckor, men än är deras äventyr inte över. Slutdestinationen är Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. De beräknar att anlända på söndag-förmiddag, om inget händer.

Foto:

Hultsfred2019-07-26 18:00

När vi första gången ser familjen befinner de sig på vägen mellan Silverdalen och Haddarp. Några timmar senare passerar de redaktionen i Hultsfred. Dagen efter träffar vi dem på lammsafari i Fallhult. De säger att de för tillfället bor på Kloster Gård innan de ska gå vidare till Astrid Lindgrens Värld.

– Vi har sett fram emot ALV under hela vandringen. Vi har besökt många roliga och underbara platser, men ALV är vårt stora slutmål. Inte enbart för barnen utan även för oss. Jag har läst böckerna och det ska bli så spännande att besöka parken, säger mamma Mattea.

Familjen består av mamma Mattea, pappa Matthias samt tvillingarna Paula och Oskar som är sju år.

Mamma Mattea berättar att de kom med båt till Sverige för cirka sex veckor sedan. De åkte från Tyskland till Göteborg. Därefter tog de tåget ner till Ystad. Vandringen påbörjades strax utanför Ystad. Under vandringen har de hunnit med att besöka en hel del orter som till exempel Simrishamn, Karlshamn, Karlskrona, Kalmar, Nybro, Växjö, Vetlanda och vidare till Mariannelund.

– Vi besökte Filmbyn i Mariannelund och det var intressant. Vi har gått en bit via Höglandsleden och det är så vacker natur i Småland. Sverige är ett fantastiskt land där man kan röra sig relativt fritt i naturen, säger Mattea.

Pappa Matthias berättar att de började planera sin resa redan i april i år. Först bestämde de land, sedan åkte kartan fram och ruttplaneringen började ta form.

– Vi märker ut stoppen med röda pluttar. Vi bokar vandrarhem längst vägen och när vi inte får tag i vandrarhem, så tältar vi.

Matthias säger att de brukar ta vandringsdagen i två etapper. De börjar med att gå cirka två mil för att sedan stanna. De vilar, äter, sjunger samt pratar om vad de sett och gjort under dagen. Därefter fortsätter de ungefär lika långt – innan det blir dags för dygnsvila. De brukar stanna en till två dygn på varje ställe. Föräldrarna har beräknat att barnen går i cirka fyra kilometer per timme.

– Det går inte så fort och vi har inte vandrat exakt hela vägen. Vi tar bussen eller tåget mellan vissa platser. Vi vill passa på att se så mycket som möjligt under vår resa, säger Mattea.

Föräldrarna berättar att detta inte är deras första resa. De började vandra med barnen när de var fem år gamla. Då besökte de södra Tyskland och förra året var de i Spanien.

– Barnen tyckte att det var intressant att bestiga bergen. Så vår nästa resa kanske blir till Frankrike/Korsika, Australien eller Grekland. Men inget är bestämt, säger mamma.

Mattea och Matthias berättar att de fått ”spydiga” kommentarer, om att de misshandlar sina barn genom att tvinga dem till att vandra så långt.

– Min fru Mattea jobbar som socialarbetare och vi skulle aldrig göra våra barn illa. Paula och Oskar vill mer än gärna gå och när vi kommer fram till våra sovplatser brukar de fråga om de får gå och leka. De är fulla av energi. Var 100 kilometer får de en belöning i form av en leksak, glass eller så går vi ut och äter på restaurang, säger Matthias.

Tvillingarna Paula och Oskar sprudlar av glädje när de stannar vid en lekpark.
Tvillingarna Paula och Oskar sprudlar av glädje när de stannar vid en lekpark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!