Familjen ser fram emot flytten till Hultsfredsbyn

Annie Freij och Rickard Nilsson blev först att köpa en tomt i nya bostadsområdet Hultsfredsbyn. Nu räknar de ner dagarna till familjen ska flytta. "Det känns så otroligt spännande".

Det går framåt med packningen. Men det finns också tid för lek tillsammans med Doris, snart fyra år, och Siri som blev ett i september.

Det går framåt med packningen. Men det finns också tid för lek tillsammans med Doris, snart fyra år, och Siri som blev ett i september.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-07 06:00

Annie Freij kommer nedför trappan med dottern Siri, som blev ett i september, på höften.

Det är förvisso en stor och rymlig lägenhet de bor i utmed Storgatan i Hultsfred. Men nu längtar de väldigt mycket till huset på Byvägen står inflyttningsklart.

– Vi har kommit en bit i packningen, säger Annie och ursäktar att det är lite rörigt, samtidigt som hon nickar mot en rad flyttkartongerna som staplats i tv-rummet.

– Vi har gjort den här resan tidigare, med en nyproducerad lägenhet i Linköping, och det är bara ett år sedan vi flyttade därifrån och till Hultsfred för att komma närmare mina föräldrar, tillägger hon. Väntan har inte känts lika jobbig den här gången, nu var vi förberedda på att det skulle ta tid.

undefined
"Räkna-ner-kalendern" visar hur familjen Freij/Nilsson kommer allt närmare en inflyttning i nya huset i Hultsfredsbyn. Slutbesiktningen är bokad till på torsdag.

Sambon Rickard Nilsson plockar ner en nedräkningskalender från en vägg i köket. Den har gjorts för att tydliggöra för särskilt äldsta dottern Doris, snart fyra år, hur lång tid det är kvar till man får flytta in i huset.

– Jag ska få ett rosa rum, säger Doris och klättrar upp i pappas knä för att visa mig sina tofflor med prinsessan Elsa från filmen Frost.

undefined
Doris klättrar upp i pappas knä för att visa mig sina tofflor med prinsessan Elsa från filmen Frost.

Annie och Rickard var först inne på att köpa ett begagnat hus, så de ägnade många timmar åt att titta runt på andrahandsmarknaden. För att tvingas konstatera att de inte kunde hitta vad de sökte.

– Vi hade egentligen bara ett krav och det var att alla sovrum skulle ligga på samma våningsplan, så barnen inte skulle behöva springa i en trappa om de vaknar på natten. Men de hus som låg ute och motsvarade våra krav var väldigt stora och förhållandevis dyra. Det nyaste vi hittade var från 1989.

– Så fick vi se på kommunens hemsida att det fanns nya tomter i Hultsfredsbyn. Vi räknade på det och kom fram till att vi skulle hamna på samma pris med nyproduktion. Då skulle vi inte behöva renovera på många år, få garantier, lägre boendekostnad över lag och ett mer energismart hem.

undefined
Det går framåt med packningen. Men det finns också tid för lek tillsammans med Doris, snart fyra år, och Siri som blev ett i september.

Annie och Rickard jämförde en rad olika planlösningar och initialt tolv olika husföretag. Bokade möte med två och bestämde sig slutligen för Hjältevadshus. 

Valet föll på ett enplanshus om 146 kvadratmeter med tre sovrum i en öppen planlösning. På så sätt bygger man för framtiden, med en tidig tanke på höfter och knän. 

– Fördelarna var flera, inte minst att huset har en avskild del för barnen med sovrum och lekrum. Det här huset har mer förvaringsytor och även bättre uppvärmning som gör att det blir bättre miljömässigt. Vi har försökt ha ett miljötänk rakt igenom. Att Hjältevad har högsta snittet, 89 procent "0-felshus" vid kontrollbesiktningen bidrog också. 

undefined
Än så länge återstår några dagar till inflyttning. Så länge får man nöja sig med att titta in genom fönstren. "På grund av coronapandemin har vi inte fått se huset produceras och vi tillåts inte gå in förrän det är klart. Det är en försäkringssak", säger Annie och Rickard.

Vad ser ni främst för fördelar med området?

– Vi bor i samhället, nära all den service vi behöver i form av affär, förskola och skola – men ändå på landsbygden.

Annie sätter ord på hur hon känner:

– Här bor vi nära naturen och badplatsen vid Hulingen. Här finns ett lugn, jag kan känna en lycka när jag tänker på att kunna sitta på altanen på baksidan och se solen komma upp över trädtopparna.

Vad gjorde att ni valde den aktuella tomten?

– Dels storleken, det här är den största tomten på 2 800 kvadrat, det är söderläge och den ligger mitt i. Vi ser fördelar med att inte bygga utmed Folkparksvägen. Både för barnens säkerhet och ljudets skull, dessutom blir det mindre insyn.

På torsdag är det slutbesiktning, sedan hoppas Annie och Rickard att de och barnen ska kunna flytta in så fort som möjligt i huset.

undefined
Valet föll på ett enplanshus om 146 kvadratmeter med tre sovrum i en öppen planlösning där barnen får en avskild del med sovrum och lekrum.
Rickard Nilsson och Annie Freij, med barnen Doris och Siri, bestämde sig för huset Södergården, en kvarleva från Hultsfreds-Hus tid, som numera tillverkas av Hjältevadshus.
Rickard Nilsson och Annie Freij, med barnen Doris och Siri, bestämde sig för huset Södergården, en kvarleva från Hultsfreds-Hus tid, som numera tillverkas av Hjältevadshus.
Huset Södergården

Husets namn: Södergården, en kvarleva från Hultsfred-Hus.

Tidsplan: Paret hade möte med säljaren och gjorde alla val i april 2020, huset gick i produktion i oktober och stod på plats den 16 december. Slutbesiktningen är bokad till den 11 februari. 

Råd till andra som vill bygga: Viktigt att bestämma om man vill ha en totalentreprenör, då löser ett företag allt. Vi valde delad entreprenad, för att spara en slant, men då måste man också ta mycket ansvar och sätta sig in i allt på egen hand.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!