Fängslades av ett klipp på Youtube

Ett klipp på youtube inspirerade 13-årige Svante Lundin att börja kuba. Idag går han ingenstans utan sin kub och det karakteristiska ljudet avslöjar hans iver att krympa tiden det tar att få de färgade rutorna på rätt plats – något han gjort på 9.52 sekunder som bäst.

Svante Lundin går ingenstans utan sin rubiks kub. Målet är att hela tiden jaga nya personliga rekord.

Svante Lundin går ingenstans utan sin rubiks kub. Målet är att hela tiden jaga nya personliga rekord.

Foto: Lotta Madestam

Hultsfred2018-01-20 09:00

Det hade han väl egentligen aldrig trott den där dagen när han gick in i en leksaksaffär i Kalmar och köpte sin första kub, att han skulle bli så biten som han blev.

Idogt tränande har gjort att han ständigt slår sina egna tider, så Svante Lundin har tagit intresset till en helt annan nivå. Numera rent av tävlar han i att kuba.

Fångade hans intresse

Men låt oss backa bandet tre-fyra år. Då hade Svante Lundin sett ett klipp på youtube som fångade hans intresse.

–  Jag såg klippet fem gånger, sedan köpte jag mig en egen kub. Jag var absolut inte duktig i början, men tyckte det var kul så jag fortsatte och kubade typ varje dag. I skolan, på raster, efter skolan - så fort jag kom åt, berättar Svante Lundin när vi slagit oss ner vid soffbordet där hela samlingen radats upp för att visa på hur många olika sorter det finns.

  Snabbare och tystare

Den första han köpte går mer under namnet leksak. Den är långsammare och ger ifrån sig ett skrapigt ljud jämfört med den mer proffsiga kuben han numera använder får jag berättat för mig och Svante är snabb på att visa olikheterna.

–  Det är tur han inte använder den gamla längre, för då hade vi nog blivit tokiga, säger mamma Monica Lundin och skrattar. Vi lever med det här ljudet – i bilen, vid matbordet. Svante går ingenstans utan sin kub.

  Kapade tiden snabbt

I början tog det Svante runt en och en halv minut att få de färgade rutorna på rätt plats. En tid som på bara några månader krympte till 45 sekunder.

  –  I början använde jag mig av en enklare version, det finns ett visst mönster att följa för att få de färgade rutorna på rätt plats. Men nu handlar det om att lära sig algoritmer, alltså dragserier. Jag försöker hela tiden lära mig nya för att bli mer effektiv och få färre drag för att spara tid.

Tävlar numera

Idag jagar Svante hundradelar i jakten på allt bättre resultat. Och med resultaten har lusten att tävla infunnit sig.

–  Hittills har jag deltagit i sex tävlingar, berättar Svante som rent av ställts mot bästa möjliga motstånd, när han nyligen lottades att möta sverigemästaren Daniel Wallin.

– Det var på en sådan tävling, i Nacka, som jag även fick träffa Keaton Ellis från USA. Han hade världsrekordet i vanliga rubiks kub på 5,08 tills någon snodde det för honom, tillägger Svante.

Personbästa

Svante Lundins personbästa är 7,2 sekunder. Fast det är en inofficiell tid som han noterat hemma. Hans officiella rekordtid är något högre 9.52.

–  Det har räckt till exempelvis en 18:de plats av 120 tävlande och nu senast, vid en tävling i Borås i december, nådde jag mitt hittills bästa resultat. Då var jag 85 hundradelar från en finalplats, säger Svante som får en ny chans att ta sig till final i april.

Rubiks kub

Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel som patenterades av den ungerske arkitekten och professorn Ernö Rubik 1975 - 1977. 

Det finns flera olika storlekar och modeller, men den första och vanligaste kuben är 3×3×3 block stor med totalt 54 färgade rutor.

En Rubiks kub kan ha 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner, men kan trots det alltid lösas med 20 eller färre vridningar. 

Källa: Wikipedia 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om