Farbroderns bil renoveras del för del

För ett år sedan fick Kent Karlsson i Målilla ta över en bil efter sin farbror. Då började ett mödosamt arbete med att återställa den till originalskick - del för del.

Det har blivit en hel del tid i garaget för Kent Karlsson.

Det har blivit en hel del tid i garaget för Kent Karlsson.

Foto:

Hultsfred2014-07-26 04:05


I ett garage i Målilla tillbringar Kent Karlsson mycket av sin tid. På en kärra står bilen, en Fiat Juventus 1300 av årsmodell 1963, uppställd. Eller ja, skalet av den i alla fall. De andra delarna är utplockade för att noggrant bli rengjorda, blästrade och renoverade.
Plåten är i stort sett utbytt. Men det har inte varit något lätt jobb.
- Det finns i stort sett inga plåtdelar till den här modellen att få tag i i hela Europa. Jag hade tur och fick tag på den sista överdelen till framskärmen som fanns, den hittade jag i Halmstad, men annars får jag tillverka plåtdelarna för hand, säger han.
Modellen är inte så vanlig.
- Jag har sett två killar på nätet som också håller på och letar delar, säger Kent Karlsson.
Han är inte direkt någon nybörjare när det gäller bilar. Tillsammans med sin bror drev han en bilverkstad i Målilla, och har jobbat med bilar i ungefär 40 år.

Servade varje år
Men just den här bilen har en särskild plats i hans hjärta.
-Det var min farbrors bil, och han kom med den så vi servade och besiktigade den en gång om året under 70-talet. Han var väldigt rädd om den, den skulle göras ordentligt i ordning varje år. "Det får kosta", sa han, säger Kent Karlsson.
Det, och att bilen stått i ett kallgarage sedan 1981, gör att den är i väldigt bra skick.
- Motorn har bara gått knappt 10 000 mil, så den behöver jag inte göra mycket med. Och sätena, som är i rött skinn, kan jag också ha i original, säger Kent Karlsson.
Att bilen betydde mycket för Kent Karlssons farbror råder det ingen tvekan om.
- Han var tvungen att amputera ett ben, och då fick de komma med bilen till sjukhuset, så han fick köra sin bil en sista gång innan amputationen, säger han.

En bild på hur bilen såg ut innan renoveringen. "Den här modellen hade dubbla lyktor fram, det var lite fräsigt på den tiden", säger Kent Karlsson.
En bild på hur bilen såg ut innan renoveringen. "Den här modellen hade dubbla lyktor fram, det var lite fräsigt på den tiden", säger Kent Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om