Farhågan efter snabb vårflod: "Risk för vattenbrist"

Från rekordkyla till rekordvärme på lite drygt en vecka. Det gör att en snabb vårflod nu fyller sjöar och vattendrag nära nog till bristningsgränsen.

Det lilla vattenfallet i Ödhult brukar vara en bra indikator hur det står till med vatten i naturen. Just nu är det väldigt mycket som forsar ner för branten i dikeskanten.

Det lilla vattenfallet i Ödhult brukar vara en bra indikator hur det står till med vatten i naturen. Just nu är det väldigt mycket som forsar ner för branten i dikeskanten.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-03-03 06:00

– Sjön Hulingen i Hultsfred ligger nära dämningsgränsen, säger Ilam Leshem, ansvarig för vattenregleringen hos Emåförbundet. Men, vi har fortfarande lite marginal kvar eftersom vi sänkte sjön lite när SMHI:s prognoser började tala om mildväder.

– Det är också mycket vatten i Silverån uppströms, fortsätter han.

Men trots det snabba förloppet ser han inte årets vårflod som speciellt dramatisk. 

– Det var mycket snö, säger han, men den innehöll inte så mycket vatten. Vi räknar med att det motsvarar 120 millimeter i smält form.

undefined
Nivån i Hulingen är hög. Men det finns lite marginal till högsta tillåtna enligt vattendomen.

Men trots vårflödet finns farhågor om att det ska bli ännu en torrsommar. Ilam Leshem förklarar:

– Det finns tyvärr en risk för vattenbrist i sommar, säger han, mycket talar för att vi kommer att få en längre växtperiod i år, och växterna tar upp mycket vatten. Samtidigt som mycket av det regn som faller dunstar bort och det blir också lite varmare, då kan det bli brist på vatten.

Statistiskt sett brukar vårfloden komma i månadsskiftet mars-april men nu har vi den redan i februari-mars. Alltså en månad tidigare än normalt.

undefined
Träden utmed Silverån "står till knäna" i vatten just nu. Uppströms Hulingen är det massor med vatten.

– Men, säger Ilam Leshem, vintern är ju inte slut ännu. Det kan komma bakslag. Jag hoppas att vi får en period med kallare väder, så att tillrinnigen till vattendragen minskar.

Nu gäller det att kunna balansera vattendragen, att släppa ut tillräckligt mycket för att det inte ska svämma över, och samtidigt spara så mycket som möjligt. En balansgång i den högre skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!