Farlig skolväg

För att komma till hållplatsen där skolbussen stannar måste den tioåriga flickan korsa länsvägen, stor bred 90-väg med både kurva och backkrön. - Skolvägen är livsfarlig, säger mamma Lotta Yngwe i Hultarp, som föreslår att skolbussen i stället tar den lilla, lilla omvägen genom byn. - Här har aldrig hänt något förut, svarar kommunens skolskjutsansvariga som inte ser någon anledning till ändring.

Lotta Yngwe, nyinflyddad mamma i Hultarp utanför Virserum, tar upp kampen för en säkrare skolväg. Barnen ska inte behöva korsa den livligt trafikerade länsvägen för att komma till skolbussen anser hon.

Lotta Yngwe, nyinflyddad mamma i Hultarp utanför Virserum, tar upp kampen för en säkrare skolväg. Barnen ska inte behöva korsa den livligt trafikerade länsvägen för att komma till skolbussen anser hon.

Foto:

Hultsfred2003-09-19 06:27

- Det är både cyniskt och nonchalant att svara på det viset, säger Lotta Yngwe, barnen är det viktigaste vi har och vi måste vara rädda om dem.
Ett sätt att vara rädd om barnen är att ge dem en så säker skolväg som möjligt. Och det är det absolut inte fråga om här i Hultarp, anser hon.
Familjen flyttade till Hultarp i somras, och har kommit till rätta med det mesta. Utom med skolvägen.
Varje morgon ska hennes tioåriga dotter och hennes kompisar ta bussen till skolan i Virserum. De går hemifrån och tar en liten tvärsöverväg som kommer ut på 34:an vid busshållplatserna, det finns en på varje sida av vägen.
De båda busshållplatserna ligger mitt i den långa skarpa kurvan, mitt uppe på backkrönet, där bilarna kommer farande med minst 90 kilometer i timman.
- Det är dålig sikt att båda hållen, säger Lotta Yngwe, och bilarna kommer fort. Dessutom blir snart både mörkt och halt på morgonen när barnen ska åka.

Rätt till trygg skolväg
Lotta Yngwe har varit i kontakt med både skolan och med de som ansvarar för skolbussarna, men hon tycker att hon blivit synnerligen nonchalant bemött.
Nu vänder hon sig i stället direkt till kommunstyrelsen, som dessutom är trafiknämnd i kommunen och ansvarar för trafiksäkerheten.
I sitt brev hänvisar hon en rad teser om rättigheter som vägverket och NTF spikat upp för att öka trafiksäkerheten för barn.
Teser som säger att alla barn har rätt till en trygg skolväg, de ska komma till skolan utan att behöva passera större bilvägar, hållplatsen ska vara skyddad och anpassad till barn och hastigheten förbi ska ska vara anpassad.
Det är inte mycket av detta som passar in på hållplatsen i Hultarp, tycker Lotta Yngwe, som i stället har ett eget förslag till hur situationen kunde bli betydligt bättre.
- Låt morgonbussen från Järnforsen köra in i Hultarp i stället, säger hon. Det skulle betyda en omväg på maximalt 50 meter, förmodligen mindre.
Gamla vägen går ju parallellt med den nya genom byn. Trafikbelastningen här är oändligt mycket mindre och det skulle göra skolvägen betydligt mycket säkrare, anser Lotta Yngwe
På hemvägen kliver barnen av bussen på "rätt" sida och att öka trafiksäkerheten här är också enkelt, tycker hon. Det är bara att utöka 70-gränsen med några hundra meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!