Färre elever i nian blev behöriga till gymnasiet

Andelen elever i årskurs 9 som är behöriga till gymnasiet har minskat i Hultsfreds kommun.

Det är svårt att få eleverna att delta i stödundervisningen, enligt Martin Snickars.

Det är svårt att få eleverna att delta i stödundervisningen, enligt Martin Snickars.

Foto: Anders Jagemo

Hultsfred2022-09-24 19:00

Det visar betygsstatistik för kommunens skolor.

– Niorna ligger lägre jämfört med de två tidigare årskullarna. Man kan fundera på om det är coronapandemin och distansundervisning som vi kan börja se konsekvenser av, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Vårterminen 2021 var drygt 80 procent av eleverna i årskurs 9 behöriga till högskoleförberedande program eller yrkesprogram på gymnasiet. Behörigheten hade då ökat under flera års tid och nådde en toppnotering förra året, trots distansundervisningen.

Vårterminen 2022 var endast 72,9 procent av niondeklassarna behöriga till högskoleförberedande program. 76 procent var behöriga till yrkesprogram.

undefined
Det är svårt att få eleverna att delta i stödundervisningen, enligt Martin Snickars.

– Vi vill att alla ska lyckas och bli behöriga till gymnasiet, säger Snickars som berättar att skolorna erbjuder stödundervisning, dels under lov, dels varje vecka efter skoltid.

– Men vi ser att elever väljer att inte delta i stödundervisningen. Då är det också svårt för lärarna att hjälpa eleverna att lyckas. Där har vi en utmaning. Vi har mycket stödundervisning, men vi behöver få eleverna att delta i den.

Både meritvärde och måluppfyllelse har försämrats.

– Måluppfyllelsen var 65 procent, vilket vi inte är nöjda med på något sätt.

På friskolan Prolympia i Virserum har dock gymnasiebehörigheten och meritvärdena ökat jämfört med föregående läsår. Vårterminen 2022 var 77,5 procent av niorna behöriga till ett teoretiskt program, medan 80 procent var behöriga till ett praktiskt program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!