Fastigheter kan tvångsanslutas till kommunens VA-nät

Flera fastigheter i Hultsfred kan bli tvångsanslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet. "Det är orimligt", säger Ann-Catrin och Lars Folke som menar att en anslutning av deras fastighet inte skulle ge någon miljövinst.

Ann-Catrin och Lars Folke investerade för några år sedan 100 000 kronor i en ny avloppsanläggning. Nu kan deras fastighet i Björkudd tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet.

Ann-Catrin och Lars Folke investerade för några år sedan 100 000 kronor i en ny avloppsanläggning. Nu kan deras fastighet i Björkudd tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet.

Foto: Privat

Hultsfred2022-11-26 19:00

Ann-Catrin Folke äger den gamla banvaktarbostaden vid smalspåret i Björkudd, strax söder om Hultsfred.

– Det är mitt föräldrahem sedan många år tillbaka.

Hon och maken Lars Folke använder huset som fritidsbostad. För några år sedan krävde Hultsfreds kommun att de skulle bygga om avloppsanläggningen, eftersom den gamla anläggningen inte uppfyllde miljökraven.

– I oktober 2018 stod ett nytt avlopp färdigt som uppfyller dagens krav. Det kostade runt 100 000, säger Lars Folke.

Nu kan paret tvingas göra en ännu större investering, eftersom kommunen planerar att utöka det kommunala verksamhetsområdet för vatten och avlopp. Ledningsnätet ska byggas ut i samband med nybyggnationerna på Herrstorpet.

undefined
Ann-Catrin och Lars Folke investerade för några år sedan 100 000 kronor i en ny avloppsanläggning. Nu kan deras fastighet i Björkudd tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet.

Ann-Catrin och Lars Folkes fastighet ligger i dag inte inom kommunens verksamhetsområde. Men om kommunfullmäktige säger ja till utökningen kommer deras fastighet att tvångsanslutas till det kommunala VA-nätet. Något som skulle kosta närmare 300 000 kronor.

– Man har inte haft några samrådsmöten, vilket vi tycker är lite konstigt. Man har haft informationsmöten generellt om Herrstorpsprojektet, men vi som fastighetsägare har inte blivit kallade specifikt för avloppsprojektet, utan det kommer bara ett förslag på tvångsanslutning för 300 000. Det är inte lite pengar man pratar om, säger Lars Folke.

Paret, som inte använder huset mer än tre–fyra veckor om året, menar att kostnaden för anslutning inte står i proportion till miljönyttan.

– Om vi släpper ut så lite vatten och dessutom har ett avlopp som uppfyller miljökrav, varför ska vi då som enskild fastighetsägare behöva lägga ut 300 000 till ingen nytta? Det ger ingen miljövinst över huvud taget, säger Lars Folke.

undefined
Bamla banvaktarbostaden vid smalspåret i Björkudd.

I en skrivelse till kommunen protesterar totalt fem fastighetsägare längs Björkuddvägen mot tvångsanslutningen.

– Det är samma besvärliga situation för dem, säger Ann-Catrin Folke.

Även de andra fastighetsägarna ska ha investerat i godkända avloppsanläggningar, och de anser att kommunen bör invänta ett beslut från regeringen i frågan om tvångsanslutning.

Jennie Karlsson är VA-ingenjör på kommunalteknikförbundet ÖSK.

– Fastighetsägaren kan få rätt till enskilt avlopp om de kan visa att deras rening är bättre än den på kommunens reningsverk. Enligt LAV, lag om allmänna vattentjänster, ska de fastigheter som ligger inom kommunalt verksamhetsområde vara anslutna till kommunala vatten- och spilledningar, säger hon.

Har det någon betydelse om det är fritidshus eller permanentboende?

– Nej, enligt VA-lagen är det ingen skillnad. Anslutningen hör till fastigheten, inte till huset.

Jennie Karlsson uppger att hon har haft en muntlig diskussion med de berörda fastighetsägarna.

– De kan behålla sina egna brunnar för vatten och bara ansluta sig till spillvattnet. Jag förstår också att det är höga kostnader, men det är så det ser ut. Det kostar att bygga och underhålla ledningar. Vi ska ha ett bra dricksvatten och ta hand om spillvattnet utan att det blir föroreningar, säger hon och fortsätter:

– De måste åtgärda sitt enskilda avlopp om de har fått det utdömt. Om vi sedan utökar verksamhetsområdet kan de få en procentuell ersättning för den kostnaden de har haft på det enskilda avloppet om det gått mindre än tio år sedan det gjordes.

Enskilda avlopp

Enskilda avlopp belastar miljön och kan även innebära risker för hälsan. Därför är det viktigt att avloppsanläggningar uppfyller de krav som finns på rening.

Om avloppsvattnet inte har renats tillräckligt innan det släpps ut till sjöar, åar och bäckar kan det leda till syrebrist med dålig lukt som följd. Det kan också orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxta sjöar och ännu mer syrebrist. I vissa områden är vattendragen extra känsliga för utsläpp.

Källa: Hultsfreds kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!