Felparkering ska kosta: Kraftigt höjda böter

Parkeringsövervakningen återinförs i Hultsfred. Nu vill Trafiknämnden prova med snällare parkeringsvakter. Samtidigt blir det rejält dyrare att parkera på handikapplatser.

ÖSK vill återuppta parkeringsövervakningen i Hultsfred och Virserum. Men man vill prova att gå den snällare vägen och ge en varning först.

ÖSK vill återuppta parkeringsövervakningen i Hultsfred och Virserum. Men man vill prova att gå den snällare vägen och ge en varning först.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-02-17 16:00

En helt ny beloppsnivå införs. Det kommer att kosta 1 200 kronor att parkera på en plats för rörelsehindrade, eller på en huvudled. Tidigare har det bara funnits två olika belopp, 300 för mindre förseelser mot parkeringsreglerna och 600 för de lite grövre. Exempelvis trafikfarliga uppställningar i korsningar eller mot färdriktningen.

– Det finns ju en anledning att en del platser är avsedda för rörelsehindrade, säger Tomas Söreling (S) vice ordförande i trafiknämnden. Det är inte mer än rätt att det blir dyrare att parkera där.

Eftersom det handlar om en ny avgift, ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet och det görs någon gång i vår.

Den regelbundna övervakningen ska ske på de speciellt angivna centrumnära parkeringsplatser i Hultsfred och Virserum. Syftet är att få bra ordning på bilisterna, ett viktigt moment i övervakningen blir att se till att ingen bil står för länge, vilket skapar ruljangs och det ger fler möjlighet att parkera.

Lapplisorna kommer också att ha koll på parkering på huvudled, parkeringsförbud, och bilar som står för nära korsningar och övergångsställen. Det vill säga på direkt trafikfarliga felparkeringar.

– Parkeringsvakterna kan också kallas ut speciellt om det uppstår problem någonstans, säger Söreling.

I höstas valde ÖSK att pausa övervakningen, sedan övernitiska parkeringsvakter skapade en kraftig irritation bland kommunens bilister. Tanken är nu att hitta ett sätt att använda en snällare parkeringsövervakning i stället. Tanken är att parkeringsvakten ska lämna en snäll och trevlig lapp, som förklarar läget för bilägaren. Första gången vill säga, andra gången smäller det och blir böter.

Sedan övervakningen pausades har ÖSK tittat på möjligheterna att införa snäll övervakning, och målet är nu att det ska införas under 2021.

– Det kommer att bli ett försöksår, säger Tomas Söreling. Vi får se hur det faller ut. Det finns andra kommuner i länet som har infört den här varianten.

– Har man som tradition ställt sin husvagn, eller släpvagn intill huset och det råkar vara kommunal mark där så känns det inte bra att få böter, säger Söreling vidare. Därför vill vi prova den här snällare metoden och ge en varning först. Det är lite smakfullare än att dra till med storsläggan direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!