Här kan du fira midsommar i Hultsfreds kommun

Små grodorna, små grodorna, musikanter från Skaraborg kring den lövade stången. Nu är det midsommar och det ska firas med besked. Vi har gjort en lista på de officiella firandena i Hultsfreds kommun.

Här kan du fira midsommar i år. Det blir dans kring stången på minst ett ställe i varje ort i kommunen.

Här kan du fira midsommar i år. Det blir dans kring stången på minst ett ställe i varje ort i kommunen.

Foto: Arkiv

Hultsfred2023-06-22 06:00

• Hultsfreds hembygdspark. Här tjuvstartar man redan på torsdagskvällen med att klä midsommarstången och på fredagen drar firandet igång på allvar med att stången reses och musiken drar gång. Det blir Karolina Stenström och Ville Pettersson som svarar för musiken, tillsammans med Johanna Wright. Det blir också servering.

• I Lönneberga hembygdsgård inleds firandet på midsommaraftons förmiddag med att stången ska kläs med blommor och grönt och sedan fram på sen eftermiddag drar själva firandet igång. Det blir dans kring stången. För musiken svarar Ingers Spelmanslag. Det blir också servering under eftermiddagen.

• I Virserum fortsätter den nygamla traditionen, som fick en nystart förra året, när firandet vid IOGT-NTO:s sommarhem nystartade efter ett långt uppehåll. Även här blir det mycket sång och musik, förutom dansen kring den lövade stången. Inbjudna musikanter är Gunilla och Johan Sigvardsson. Arrangörerna lovar också att bjuda barnen på glass, för att svalka sig efter Små grodorna, Källarbacken och raketen.

• Även i Målilla Hembygdspark firas det midsommar enligt konstens och traditionens alla regler. Det blir både sång och musik som komplement till dansen kring den lövade stången. Föreningen håller dessutom serveringen öppen. Men redan kvällen innan samlas man för att klä stången. Gunilla och Johan Sigvardsson har en körig midsommarafton och svarar för musiken även här.

• På Blåbärskullen i Mörlunda har midsommarfirandet starka traditioner och det blir förstås firande även i år. Ja, till och med att det börjar redan på torsdagskvällen, med att man samlas för att klä stången. "Ta med egna blommor" uppmanar föreningen. Och sedan på midsommarafton fortsätter sedan firandet, med både sång och musik, allt enligt traditionen. Hembygdsparkens stugor hålls öppna för visning. Och så blir det servering, vilket hör midsommaren till.

• I Vena blir det dock inget traditionellt midsommarfirande. I stället blir det en friluftsgudstjänst i Hembygdsparken på midsommardagen. Pastoratet och hembygdsföreningen i samarbete.

• Till detta kommer förstås ett antal mer eller mindre privata midsommarstänger att dansa runt, innan det är dags att ersätta förlorade kalorier med sill, färskpotatis och jordgubbar. Och kanske en liten klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!