Fem papperslösa greps – fyra har lämnat landet och en hålls i förvar

Under förra veckan grep ett specialtema inom polisen fyra personer i Hultsfred och en i Vimmerby som inte hade rätt att vistas i landet.
- En av de fem papperslösa sitter i förvar, de övriga har lämnat landet, berättar Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby.

Hultsfred2017-08-31 17:50

Av de fem personer som greps av polisen i förra veckan, var det en som på egenhand tog sig från landet.

- En av personerna har lämnat landet frivilligt och tre har satts på flygplan, berättar Håkan Karlsson.

Att polisteamet som jobbar inom hela polisområdet Sydöstra Götaland under förra veckan var på plats i kommunerna menar Håkan inte var inte på grund av tips från den lokala polisen.

- Det är inget konstigt. Utlänningsteamet jobbar bara med sådan här frågor inom polisområdet och var uppe här av eget intresse. Man har insett att det finns ett visst behov. Det finns 20 000 personer i Sverige som ska utvisas enligt beslut från Migrationsverket.

Att många väljer att gå under jorden istället för att lämna landet kan Håkan förstå.

- De som ska utvisas, vad har de att förlora om man sätter sig in i deras situation? De har kanske ingen framtid dit de ska.

Hur många det är som illegalt befinner sig i Hultsfred och Vimmerby kommun kan inte Håkan Karlsson svara på, men menar att det inte är ovanligt att polisen får in tips.

- Ibland kommer det in tips att någon inte har uppehålls- eller arbetstillstånd och då är det vår skyldighet att kontakta utlänningsteamet. Men vi för inte statistik på det.

Det var inte första gången som teamet var på plats i kommunerna och enligt Håkan är det positivt att de kommer.

- Alla poliser ska kunna göra en inre gränskontroll, men vi har annat att sköta. Det är bra att utlänningsteamet kommer upp och jobbar här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om