Festade under skoltid – avisades från skola

Lärarna på Hultsfreds Gymnasium satte hårt mot hårt. Under tisdagen tog man alkotest på elever man misstänkte var berusade och avvisade sedan de som blåste positivt. "Vi är nöjda med det sätt som lärarna agerade", säger rektor Andreas Ekberg.

Gymnasieelever firar att skoltiden snart är slut genom att "slå läger" på parkeringen vid hagadal.

Gymnasieelever firar att skoltiden snart är slut genom att "slå läger" på parkeringen vid hagadal.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-06-12 19:25

Parkeringen vid Hagadal har kommit att bli en uppskattad samlingsplats för studenter som vill fira att skolan lider mot sitt slut. Under tisdagen var det dessutom brännbollsdag och festandet från kvällen innan fortsatte på skoltid.

– Det är bara studentvecka en gång, då måste vi få fira att vi inte behöver gå till skolan mer. Vi önskar bara att folk ska ha överseende med det, säger en av ungdomarna som berättar att han egentligen går på Vimmerby Gymnasium men att det var mer fest i Hultsfred, så ha valde grannkommunen istället.

Att parkeringen blivit ett tillhåll för festande gymnasieelever uppskattas inte alls av personalen i Hagadal.

– Vi har kämpat för att stävja det och vi har i alla fall lyckats få bort dem från fotbollsplanen men istället väljer de parkeringen, säger Bella Wenell, simhallsansvarig. På måndagskvällen var det dessutom ungdomsträning på gräsplanen bredvid, så vi uppskattar inte alls det här. Det har vi diskuterat med skolan upprepade gånger.

Enligt Andreas Ekberg och hans rektorskollega Mikael Pettersson har skolan upprepade gånger informerat eleverna om vad som gäller, att det är nolltolerans under skoltid.

Ändå valde ett gäng studenter att festa under skoltid på tisdagen. Vilket fick till följd att de fick blåsa i skolans alkomätare.

– Vi sätter hårt mot hårt, säger en av lärarna. Det måste vi göra. Det är jättesvårt att dra en gräns, men ser vi rent av att de dricker alkohol på skoltid som i det här fallet, då måste vi ingripa. En sådan här sak kan skötas snyggt på kvällstid, och man kan ändå komma pigg till skolan. Men det här är att gå långt över gränsen.

På måndagskvällen hade ungdomarna besök av polisen vid ett par tillfälle och fick klartecken att stå på parkeringen. Om de bara skötte sig och städade efter sig.

– Enligt den lokala ordningsstadgan har de rätt att stå på parkeringen i 24 timmar, säger kommunpolis Håkan Karlsson.

Det handlar om ungdomar som inte har åldern inne att dricka alkohol och de gör det på allmän plats. Hur ställer sig polisen till det?

– Om vi inte ser att de dricker alkohol kan vi inget göra. Vi har inte de verktygen. Utan det är ett föräldraansvar kan jag tycka.

Så här i studenttider är det så att ni väljer att se mellan fingrarna?

– Ja, jo vi blundar nog lite. Att 19-åringar dricker är inget konstigt. Men vi cirkulerar och försöker ha koll på dem. Men det handlar om massa ställen i två kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!