Black metal har varit den röda tråden sedan starten på Metropol 2014, även om flera andra musikgenrer också har varit representerade.
– 2014 ville vi egentligen bara ha någon form av hårdrocksfestival. På den tiden var vi tre personer som arrangerade. Alla vi tre kom från black metal, så vi bokade en massa black metal-band, säger Walter Hultman som numera är ensam arrangör.
Hur stor var festivalen på Metropol?
– Vi låg någonstans mellan 1 000 och 1 500 besökare när det var som bäst. Det var tre scener, eller fyra om man räknar in förfesten. Vi hade ett 30-tal band. Det var mycket exklusiva akter som vi flög in från hela världen.
Kom även de flesta besökarna utifrån?
– Ja, så är det fortfarande. Merparten av besökarna reser in till festivalen. Det har alltid kommit folk utomlands ifrån också, även nu med Slaktmånadskonceptet som är mindre.
Det var 2018 som festivalen flyttades till Hotell Hulingen och fick tillägget "Slaktmånad".
– Arrangörsgruppen upplöstes av olika anledningar. Vi hade bestämt oss för att lägga ner då, säger Walter Hultman som kom på andra tankar efter ett samtal med Putte Svensson Sahlin på Hotell Hulingen.
– När vi hade bestämt oss för att lägga ner hörde Putte på hotellet av sig till mig. Vi hade haft förfesten där. Vi hade haft en dag på Hulingen och två dagar på Metropol. Han sa: "Om vi drar ner på storleken, skulle man inte kunna köra hela festivalen på Hulingen?"
Walter Hultman nappade på förslaget.
– Vi testade och det var uppskattat. Det kom folk utomlands ifrån även på det lilla konceptet, och sedan har det bara rullat på.
Sex år senare står det klart att 2024 års upplaga av Mörkaste Småland: Slaktmånad, som arrangeras den 4–5 oktober, blir den allra sista i ordningen.
– Det handlar om att vilja förnya konceptet. Nu har jag kört det här i tio år totalt sett. Jag vill runda av de här tio åren och fortsätta med ett blankt ark.
Vilka reaktioner har du fått på beslutet?
– Det är många som har tyckt att det är tråkigt, men när man är tydlig med att Mörkaste Småland lever kvar så är folk spända på vad som kommer att hända.
Det har funnits både fördelar och nackdelar med att arrangera festivalen på hotellet.
– De som har lyckats knipa en boendeplats på Hulingen har haft en väldigt unik festivalupplevelse där man kan gå från hotellrum till festivalområde obehindrat. Men det har också varit akilleshälen i hela festivalkonceptet med Slaktmånad. Det är väldigt svårt att sälja biljetter när de få rummen är sålda.
Årets festival får dessutom konkurrens från liknande evenemang i städer som Göteborg, Stockholm och Linköping, vilket märks på biljettförsäljningen.
– Det fanns planer på att göra tioårsjubileet till ett faktiskt jubileum, men då biljettförsäljningen inte riktigt har gått som jag förväntade mig har jag fått dra ner lite på tilltänkta sidoaktiviteter.
I samband med tioårsjubileet planerade Walter Hultman även att flytta tillbaka festivalen till Metropol, eller Rock City som det numera heter.
– Det fanns planer på att göra något mer bombastiskt, säger han och tillägger att Rock City i samma veva skulle renoveras, vilket gjorde att planerna fick ändras.
Därför arrangeras Slaktmånad på Hulingen även i år. Efter festivalen ska Walter Hultman fundera på vad han ska göra med konceptet och varumärket Mörkaste Småland.
– Det är möjligt att jag tar något välbehövligt sabbatsår, men det finns en hel del planer på hur man kan vidareutveckla konceptet Mörkaste Småland framöver.
Det kan bli allt från enstaka konserter till konstutställningar. Kanske en ny festival också.
– Mörkaste Småland i sig dör inte, och det är inte omöjligt att det blir fler evenemang på Hulingen heller. Det handlar om att frigöra sig från det som har varit och titta framåt med alla möjligheter som finns.
Programmet för den sista Slaktmånadsfestivalen innehåller allt från dödsmetall till kängpunk. Walter Hultman utlovar bland annat en Sverigeunik spelning med det norska bandet Khold. Dessutom kommer thrashmetalbandet Mezzrow från Nyköping.
– De var riktigt stora på 90-talet.
Ett annat klassiskt band som spelar på festivalen är Defleshed.
– De som kan lite om de här banden förstår att det är ganska mäktigt att band som annars spelar på stora festivalarenor kommer till lilla Hulingen.