Man har snart jobbat med tanken om ett fiber-nätverk i två år. Det är Jan-Olof "Jos" Svensson och Calle Ekelund som främst har jobbat med projektet i Virserum.
- Det är tvunget att genomföras en sådan här förändring, tycker Jos Svensson. Vi på landsbyggen måste få samma förutsättningar som dem i städerna om landsbygden ska överleva.
Lika bra som Stockholm
Han berättar också att när allt är klart ska Virserum kunna ha lika bra kommunikation med omvärlden som man har i Stockholm. Det är bra förutsättning både för invånarna men även för företagen.
Man tror att missnöjet som finns då telefoni, bredband eller television inte fungerar som det ska kan vara grunden till att så många är intresserade av den nya tekniken. Om det inte händer något finns risken att olika företag väljer en annan plats än Virserum tror Jan-Olof.
Det man jobbar för är att få bredband med öppen fiber. Med detta menas att det är olika operatörer som kan köpa in sig på fibernätverket. Det gör att man får en möjlighet att välja sina operatörer men även att få de bästa och lägsta priserna.
Fibertekniken är en teknik där informationen går med ljusets hastighet. Grundprincipen är att det går genom ledningar i marken som är fyllda av glasfiber som transporterar informationen.
Fibertekniken kommer till Virserum
Snabbare och billigare. Det är så fibertekniken ska skilja sig ifrån det gamla bredbandet. Om allt går som det ska är snart arbetet igång med att gräva för ledningar i Virserum.
Jan-Olof "Jos" Svensson är en av de som jobbar för fibertekniken i Virserum.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!