Kvinnan ådrog sig skador på ryggen vid en olycka i slutet av 1980-talet, sedan dess har hon haft ständig värk. Hon har genomgått flera operationer men tillståndet har stadigt förvärrats och tvingat henne att gå ner i arbetstid successivt.
Enligt läkarna kan hennes tillstånd inte bli bättre, utan bara sämre och efter en omfattande utredning av expertis slogs det fast att hon helt saknade arbetsförmåga, så 2008 fick hon hel sjukersättning.
– Jag har trivts mycket bra med mitt jobb, så hade jag kunnat hade jag gärna återgått i arbete, har kvinnan berättat under rättegången.
I mars 2013 fick Försäkringskassan en anonym anmälan om att kvinnan drev eget företag, varpå en utredning angående rätten till sjukersättning inleddes. Följden blev att kvinnans ersättning drogs in från och med augusti samma år. Sedan dess har kassan och kvinnan varit oense om hennes rätt till ersättning. Förvaltningsrätten har tidigare ställt sig på Försäkringskassans sida, men tingsrätten gjorde en annan bedömning.
– Domen i förvaltningsrätten gjorde att vi drev ärendet vidare. Den var dessutom överklagad till kammarrätten, som inte gav prövningstillstånd, därför kom vi fram till att det var befogat att ställa krav om återbetalning, säger Stefan Håkansson, ombud på Försäkringskassan.
Hur vanligt är det att ett ärende avgörs till kassans nackdel?
– Jag har drivit över hundra sådana här mål, bara vid tre tillfällen har Försäkringskassans talan inte accepterats.
Kvinnan har hela tiden påtalat att hon inte har den arbetsförmåga som Försäkringskassan hävdar och på måndagen fick hon som sagt stöd av Kalmar tingsrätt.
"Även med beaktande av avgörandena från förvaltningsdomstolen, har Försäkringskassan inte kunnat visa att XX haft en arbetsförmåga som innebär att hon under den aktuella tiden borde ha kunnat arbeta i sådan omfattning att hon endast har rätt till halv sjukersättning", skriver tingsrätten i sin dom och slår fast att det saknas grund för återbetalningskravet på 318 000 kronor plus en betydande ränta.
Försäkringskassan åläggs också att betala kvinnans rättegångskostnader på drygt 63 500 kronor.
– Jag är både lättad och glad, säger kvinnan. Jag har fått kämpa väldigt hårt, väldigt länge för att få rätt. Jag har mått väldigt dåligt under många år efter olyckan och det värsta är att inte vara trodd.
Kvinnans advokat Per Prené var också han mycket nöjd med domen.
– Ur min synvinkel är det ganska självklart, det borde inte behövt gå så här långt, utan Försäkringskassan borde rättat till felet tidigare, mot bakgrund av att min klient beviljades full ersättning efter förvaltningsrättens dom. På samma grund som tidigare.
Efter en ny utredning slog Försäkringskassan i april 2015 på nytt fast att kvinnan saknade förmåga att arbeta.
Kommer domen att överklagas?
– Nej, det har vi beslutat att inte göra, säger Stefan Håkansson.