Filip ska odla nyttiga grönsaker i miniformat

Odling och försÀljning av grönsaker i miniformat Àr affÀrsidén för nya Hultsfredsföretaget Fungmarks MicroGreens som nu startar upp verksamheten. BÀttre nÀringsinnehÄll och giftfritt Àr nÄgra av ledorden.

Filip Fungmark i Hultsfred satsar fullt ut pÄ sitt nya företag Fungmark MicroGreens. Han ska bygga om ett rum till odlingsrum men innan det Àr klart hÄller han till i vardagsrummet.

Filip Fungmark i Hultsfred satsar fullt ut pÄ sitt nya företag Fungmark MicroGreens. Han ska bygga om ett rum till odlingsrum men innan det Àr klart hÄller han till i vardagsrummet.

Foto: Privat

Hultsfred2024-04-13 07:00

Filip Fungmark i Hultsfred registrerade nyligen företaget Fungmarks MicroGreens.

I företaget ska han odla grönsaker i miniformat. De ska nÀmligen skördas innan de Àr fÀrdigvÀxta.

– Microgreens Ă€r inte sĂ„ vanligt i Sverige. Man skördar tio till 14 dagar frĂ„n att grönsaksfröna Ă€r sĂ„dda och det blir en sĂ„ kallad superfood. Vanligen vĂ€xer de lĂ€ngre Ă€n sĂ„, sĂ€ger Filip Fungmark och ger som exempel att en broccoli som skördas tidigare fĂ„r ett nĂ€ringsinnehĂ„ll som Ă€r 40 procent högre jĂ€mfört med en fullvĂ€xt broccoli.

Han berÀttar att microgreens, Àven kallat mikroblad, Àr populÀra i juicer, soppor, shakes och sallader.

– Det Ă€r inte bara stor skillnad pĂ„ nĂ€ringsinnehĂ„llet utan det Ă€r Ă€ven sĂ„ mycket mer smak. Grönsakerna blir spröda och fina och lite som en krydda.

Verksamheten Ă€r Ă€nnu i uppstartsskedet. 

– Jag har precis satt igĂ„ng lite tester för att fĂ„ ut mĂ„tt, vikt och tidsplaner för olika frön. Eftersom jag ska driva detta som en business mĂ„ste jag ha koll nĂ€r jag kan skörda. Men detta Ă€r nĂ„got som vem som helst annars kan göra i sitt hem, berĂ€ttar han generöst.

undefined
Inledningsvis har Filip Fungmark fyra olika sorter som ligger pÄ groning i mörker i tre till fyra dagar innan de fÄr ljus. De första Àr ruccola, broccoli, röd mizuna (kÄlsort) och daikonrÀttika (pÄminner om pepparrot).

Hemma i bostaden kommer Filip Fungmark att anpassa ett rum för odlingen genom att bland annat sÀtta upp hyllor och speciell belysning som odlingen sker under. Men innan odlingsrummet Àr klart pÄgÄr testodlingen i vardagsrummet.

Hur kom du pÄ idén?

– Det Ă€r lite tur att jag hittade detta för ett halvĂ„r sedan och det har bara vĂ€xt i mitt huvud att vara min egen chef och om inte annat sĂ„ fĂ„r jag nyttig mat till mig sjĂ€lv. Jag Ă€r intresserad av nĂ€ring och att Ă€ta den bĂ€sta maten.

De odlingar han kÀnner till i Sverige ligger i Skövde och nÄgonstans i SkÄne. I Europa finns det inte sÄ mÄnga men desto vanligare Àr det i USA.

– DĂ€r kĂ€mpar folk mot gifter och dĂ„lig mat, förklarar han.

Tidigare har Filip Fungmark gÄtt pÄ folkhögskola och lÀst om odling som livsstil med trÀdgÄrds- och grönsaksland.

– Men dĂ„ har det inte varit som business utan som hobby och intresse att fĂ„ nĂ€ring till min kropp eftersom jag Ă€r vĂ€ldigt sportig.

Inledningsvis kommer han att sÀlja grönsakerna till restauranger och affÀrer. PÄ sikt kan det bli aktuellt att sÀlja och leverera direkt till privatpersoner.

Han berÀttar att hÄllbarheten för en bricka med smÄ grönsaker Àr som med Àgg, fyra till fem veckor, nÀr de förvaras torrt och svalt.

– NĂ€r vanliga grönsaker ska ut i affĂ€rerna sköljs de med vatten och dĂ„ sĂ€nks hĂ„llbarheten. Om jag odlar mina rĂ€tt sĂ„ Ă€r det bara att klippa dem och lĂ€gga dem i en plastlĂ„da. De behöver inte tvĂ€ttas eftersom jag inte kommer att gödsla eller anvĂ€nda gifter. De Ă€r rena och fina.

undefined
Filip Fungmark anvÀnder helt vanligt utsÀde till odlingen. Grönsakerna gÄr att odla i vanliga krukor eller exempelvis staplingsbara odlingstrÄg.

Han har hört sig för lite bland affÀrer och restauranger och hoppas pÄ att han ska fÄ avsÀttning för produkterna lokalt i Vimmerby och Hultsfred. Annars utökar han bara försÀljningsomrÄdet.

– Men jag vill ha det sĂ„ lokalt som möjligt, det ska gĂ€rna vara nĂ€rproducerat.

Om nÄgra veckor rÀknar han med att det ska vara full fart pÄ odlingen. Inledningsvis kommer han att odla, förutom broccoli, ruccola, röd mizuna (kÄlsort) och daikonrÀttika (pÄminner om pepparrot). Han ska Àven prova med spenat, smörgÄskrasse, rÀdisa, koriander och Àrtskott. PÄ sikt kan sortimentet förÀndras.

– Microgreens passar bra i tiden nĂ€r folk blir mer och mer hĂ€lsosamma. Det Ă€r dumt att Ă€ta gifter, jag vill fĂ„ bort dem frĂ„n maten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!