Filmskatt ska bli tillgänglig

2 000 videoband från Hultsfredsfestivalens glansdagar ska digitaliserar.
- Det är ett jättehäftigt projekt, säger Lasse Björn på Sveriges Ljudmigreringscentrum i Gamleby,som fått uppdraget att föra över videobanden till moderna digitala format.
Han räknar iskallt med att det kommer att ta året ut, att migrera materialet.

Det är ett megaprojekt att digitalisera filmerna från festivalen, men som trogen festivalgäst genom åren, ser Lasse Björn fram mot att få ta tag i filmerna på allvar.

Det är ett megaprojekt att digitalisera filmerna från festivalen, men som trogen festivalgäst genom åren, ser Lasse Björn fram mot att få ta tag i filmerna på allvar.

Foto:

Hultsfred2018-03-20 12:00

- Jag behöver ta in en person till för att hinna med, säger han.

Delar av det här materialet kommer att tillgängliggöras och komma till användning i projektet med Musikpromenaden i Hultsfred.

- Tanken är, säger Lasse Björn, att man ska kunna stå på festivalområdet och se en konsert från festivalen i sin telefon. Det kommer att bli en häftig upplevelse.

Sveriges Ljudmigreringscentrum har fått det här uppdraget av Svenskt Rockarkiv i Hultsfred, som i sin tur fått loss pengar till satsningen.

Det finns en otrolig massa film bevarad från festivalen. Flera TV-bolag och utbildningar har filmat. Totalt är 2 000 videoband i olika format som ska digitaliseras. Festivalen var ju på sin tid landets mest mediabevakade event.

- Vi har tagit hit 1 000 band nu till att börja med, säger Lasse Björn, det är en bra början.

Arbetet har redan smygstartat så smått, bland annat har en tvåminuters helikopterfärd över festivalområdet digitaliserats.

Att det är 2 000 videoband bevarade, betyder självfallet inte att det är 2 000 konserter det handlar om. Flera konserter filmades med flera kameror.

En hel del av materialet är förstås omärkt, vilket gör att det blir ganska tidsödande att titta igenom filmerna och märka upp dem. Det handlar om ett megaprojekt, Lasse björn räknar med att materialet, när det blir klart, kommer att landa på 25 - 30 terrabyte data.

- Det här projektet har redan väckt stor uppmärksamhet, berättar Lasse Björn, det är flera som hört av sig och frågat om vi har den eller den konserten från festivalen och vill se filmen.

Sveriges Ljudmigreringscentrum började som ett EU-projekt, med halva verksamheten i Hultsfred, den andra i Västervik. Efter projekttiden utvecklades verksamheten till ett företag, för tio år sedan.

Lasse Björn tog över som ägare för nio år sedan och för ett par år sedan flyttades företaget från Västervik till Gamleby, som ju är något av en filmhuvudstad i Kalmar län.

Nyligen digitaliserade företaget 1 100 filmer från Bofors, gamla rullar från 40 - 50 och 60-talen. Det blir också en del gamla reklamfilmer och journalfilmer.

- Nyss gjorde vi också Humle och Dumle åt livsmedelsverket, säger Lasse björn. Det mesta är jätteroligt att titta på.

Fast det kan ju också dyka upp 1 000-tals kassettband från kommunfullmäktige någonstans. Och det kanske inte är lika spännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om