"Finns ett stort intresse för tomterna"

Det nya bostadsområdet ska erbjuda en lantlig miljö, men vara centrumnära och bekvämt.

Foto:

Hultsfred2018-12-19 21:00

Trycket på bostäder i centrala Hultsfred har ökat de senaste åren, men det finns få bostadstomter lediga att bygga på.

Kommunen har tagit fram ett förslag på detaljplan för det nya bostadsområdet Hultsfredsbyn som ligger i utkanten av det som var Hultsfreds ursprung. Området ligger cirka två kilometer nordost om Hultsfreds centrum och är på drygt två hektar. Det omfattas inte av höga naturvärden och det ska inte heller etableras några miljöfarliga verksamheter här. Förslaget har varit ute på granskning och kommunen ska nu sammanställa och bemöta de synpunkter som har kommit in innan den kan antas. Det finns redan två bebodda fastigheter inom området. En gång om året används det som parkeringsplats för Hultsfreds marknad, något som tyvärr gör att man inte kan utnyttja gräset som djurfoder.

De förberedande markarbetena är redan igång och Sara Dolk som är planarkitekt på Hultsfreds kommun är mycket glad över att planeringen har kommit så här långt.

Tomterna är sex stycken och de ska vara något större än normalt, 1500 kvadratmeter. Området blir därmed glesare bebyggt och tanken är att man ska kunna ha uthusbyggnader. Husen får bli högst två våningar höga och taken ska vara valmade eller sadeltak. I övrigt finns inga särskilda bestämmelser för hur de ska se ut.

­– Det blir ett väldigt speciellt bostadsområde och vi tror att de som söker sig hit själva har idéer och funderingar omkring sitt nya boende. Något som är helt rätt för den miljö som vi vill skapa här, säger hon.

– Fastän detaljplanen inte är godkänd ännu, så har vi redan en tomtkö. Det finns ett stort intresse för tomterna.

Diset ligger idag tungt över markerna som kommer att förvandlas till en ny stadsdel. Ändå ger det ett intryck av luft och ljus och en känsla av att befinna sig både en bit bort och mitt i. Fotbollsplanen ligger nära och på rätt sida om vägen, bakom skogsbrynet finns vidsträckta naturmarker, strandpromenaden längs Hulingen finns på en armlängds avstånd och in till Hultsfreds centrum är det nära trots den lantliga omgivningen. Sara Dolk hoppas att nybyggarna ska utnyttja områdets tomter och åstadkomma en bymiljö med både utrymme och närhet. Hon är glad över att kommunen kan erbjuda det här nära nog unika bostadsområdet. De som flyttar hit lämnar lägenheter eller äldre hus där andra kan flytta in. Det frågas hela tiden efter bostäder som inte finns. Den här satsningen är viktig för Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!