Firar på nytt sätt: "Behövs extra stöd i sorgearbetet"

Pastoratet väljer ett helt annat upplägg, för att kunna fira allhelgona i kyrkan. "I år behöver människor ett extra stöd i sitt sorgearbete", säger Elisabeth Johansson.

Kyrkoherde Mikael Eriksson understryker vikten av att människor får komma till kyrkan, vara närvarande och få vara med om att ljuset tänds under allhelgona.

Kyrkoherde Mikael Eriksson understryker vikten av att människor får komma till kyrkan, vara närvarande och få vara med om att ljuset tänds under allhelgona.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-25 06:00

Som diakon har hon erfarenhet av och märker att många mår väldigt dåligt.

– I den tid som är med pandemin har många inte kunnat vara närvarande den sista tiden, när den de håller kär gått bort, säger Elisabeth Johansson. Det ligger och gnager och det skapar ångest. Allhelgona är en stor och viktig kyrkohelg, i år mer än någonsin. Det är vår främsta uppgift den här helgen att respektera människors behov, men på ett coronasäkert sätt.

Därför ser man inte att det är ett alternativ att livesända från kyrkan, som man gjorde i påskas.

 – Vi gör bedömningen att det är viktigt att få komma till kyrkan och få vara med om att ljuset tänds, att det är viktigt för människor att få vara närvarande, säger kyrkoherde Mikael Eriksson.

Det har inte avskräckt, att många smittades av covid-19 vid en sommarkonsert i Järeda kyrka?

– Eftersom vi gjorde allt vi kunde och ändå misslyckades skulle det innebära att vi måste ställa in i princip all vår verksamhet. Vi gör också bedömningen att den psykiska ohälsa som riskerar bli, av att människor isolerar sig helt och hållet, på sikt kommer bli minst lika farlig, säger Mikael Eriksson och fortsätter:

– Därför tänker vi att det viktigaste för människor är att få utlopp för sin tro och får höra budskapet om kärlek och hopp.

undefined
Allhelgona är en stor och viktig kyrkohelg, i år mer än någonsin, menar diakon Elisabeth Johansson.

Men – det blir ett helt annat upplägg, för att höja säkerheten och för att alla ska kunna känna sig trygga med att besöka kyrkan en så välbesökt kyrkohelg.

Istället för sju minnesgudstjänster, en per församling, har pastoratet utökat till 20, baserat på hur många som avlidit på respektive ort.

– Vi bjuder in anhöriga till max elva avlidna till olika tider i olika kyrkor. I Hultsfred är det uppdelat på två dagar, övriga orter en dag, berättar Elisabeth Johansson. Så har vi också gjort för att kunna vädra ur och ha tomt en stund till nästa omgång kommer.

Man ändrar inget inför helgen, utan väljer att fylla på upp till max 50 personer per tillfälle och för att ge mer plats till allmänheten har kyrkvärdarna fått ledigt. Varannan kyrkbänk är avspärrad, och max fem personer tillåts per rad.

– Erfarenheterna i Järeda kyrka har fått oss att tänka till ytterligare, så nu bantar vi körerna och placerar dem och solister längst bak i kyrkan, så de inte sjunger mot församlingen, så har vi minskat risken för smittspridning ytterligare, tillägger Elisabeth Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!