Fiskdöd i Lillesjö

Fisken dör i Mörlunda. Det stillastående vattnet skapar syrebrist och förmodligen är det slutfiskat för i år. Pentti Oksman fiskar i vanliga fall året runt. - Aldrig har fisken dött förut, säger han.

Här brukar Pentti Oksman fiska. i Lillesjö utanför Mörlunda. Nu är det slut med det för ett bra tag framöver. Fisken dör av syrebrist. På strandkanten ligger fisken och ruttnar (lilla bilden).

Här brukar Pentti Oksman fiska. i Lillesjö utanför Mörlunda. Nu är det slut med det för ett bra tag framöver. Fisken dör av syrebrist. På strandkanten ligger fisken och ruttnar (lilla bilden).

Foto:

Hultsfred2003-07-29 22:15

När han en morgon drog upp nätet precis som vanligt, var alla fiskar utom en död. Inte heller i mjärden fanns några levande fiskar.
- Badar man här kan man nog få svåra sjukdomar, tror Pentti och hoppas på ett badförbud.
Det gör Valborg Eriksson också, som har sin husvagn uppställd nära sjön.
- Jag brukar tvätta mig i sjön i vanliga fall, men gör man det nu får man nog ta ett riktigt varmt bad efteråt för att bli av med stanken. Det kan inte vara hälsosamt, säger hon.
Men på kommunen tar man kontinuerligt vattenprover i alla kommunala badsjöar och något badförbud blir det inte förrän tester har visat att vattnet är otjänligt.
I Lillesjö tog man prover förra veckan och inget talar för att vattnet är för dåligt för att bada i. På Miljö- och Byggnadsförvaltningen säger man att mycket organiska partiklar i vattnet gör att vattnet kan likna kaffesump, men att grumligt vatten inte behöver innebära att vattnet inte är tjänligt att bada i.
Lillesjö är heller inte det enda stället i kommunen som drabbats av fiskdöd. Även från Åsgölen vid Stora Hammarsjön rapporteras ruttna fiskar.
När man kan fiska i Lillesjö igen är svårt att säga. Pennti tar i alla fall inga risker.
- Nu fiskar jag inte mer i år. Jag äter inte skit. Inte ens katten vill ha det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om