Fjällresan ställs in - eleverna får inte bo tillsammans

Den efterlängtade resan till fjällen ställs in för elever på Hultsfreds Gymnasium. Den skulle bryta mot Coronarestriktionerna om att undvika nya hushållskontakter.

Fjällresan ställs in. Den skulle bryta mot restriktionerna.  Efter kontakt med smittskyddet på regionerna ställer Hultsfreds gymnasium in resan, säger rektor Andreas Ekberg.

Fjällresan ställs in. Den skulle bryta mot restriktionerna. Efter kontakt med smittskyddet på regionerna ställer Hultsfreds gymnasium in resan, säger rektor Andreas Ekberg.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-05 10:04

– Vi trodde att vi hade tänkt på allt, säger Andreas Ekberg, rektor på Hultsfreds Gymnasium.

– Men i och med vi skulle bo tillsammans, sex personer i varje stuga anser smittskyddsläkaren att vi då bildar ett nytt hushåll.

P4 Kalmar var först att berätta nyheten om den inställda resan.

– Vi trodde inte det gjorde så mycket efter eleverna träffas i skolan och har lektioner tillsammans under hela nästa vecka. Vi kan ha vissa klasser på plats utifrån behov, säger Ekberg.

Men regionens smittskydd gör en annan bedömning av planerna. Genom att man bor tillsammans i stugorna, bryter man mot restriktionerna om nya hushållskontakter.

– Det är ett klokt beslut, säger Andreas Ekberg. Det är ju inte samma sak att träffas på skolan och att bo tillsammans.

Redan från början när resan planerades jobbade man med två alternativ. Antingen att åka eller ställa in.

– Annars hade vi kontroll på alla andra restriktioner, säger Andreas Ekberg, vi hade planerat hur vi skulle isolera om någon blev sjuk, hur man skulle ta sig hem och så vidare. Vi hade också planerat för Coronasäkra aktiviteter i fjällen.

Det är två klasser på gymnasiet som drabbas. Den planerade resan ingår i deras utbildning.

– De ska lära sig att leda barn i olika miljöer, säger rektorn, men ny får vi ordna motsvarande moment på hemmaplan i stället. Jag är övertygad om att lärarna kan ordna det på annat sätt. Så de ska inte bli utan den här utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!