Fler arbetstillfällen till Hultsfred när IAC bygger ut

Gjuteriföretaget IAC Hultsfred går som tåget och behöver bygga ut sin anläggning i Hultsfred. Förhandlingar har inletts med kommunen om expansion.

IAC:s vd Dan Nilsson berättar om företagets planer på att expandera i Hultsfred.

IAC:s vd Dan Nilsson berättar om företagets planer på att expandera i Hultsfred.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2023-09-23 06:00

– IAC och styrelsen har inlett diskussioner med Hultsfreds kommun om att bygga ut fabriken på Nytorpsvägen i riktning mot Vimmerby. Det finns ett stort tält där idag. Vi har behov av att växa rejält, avslöjar IAC:s vd Dan Nilsson för Vimmerby Tidning.

Ett projekt har startats där IAC tillsammans med kommunen undersöker hur expansionen kan genomföras.

– I projektet ingår kommunens projektledare, jag själv samt fabrikschefen i Hultsfred. Vi undersöker hur mycket extra utrymme vi kan vinna på utbyggnaden, förklarar Dan Nilsson.

Utbyggnaden görs inte bara för de närmaste åren utan ska framtidssäkra fabrikens behov för minst tio år framåt.

– Vår expansion drivs av att fler och fler kunder efter pandemin och Rysslands aggression mot Ukraina flyttar tillbaka sin produktion från Asien och Kina, berättar Dan Nilsson.

Företaget har på senare tid gått i land med flera avtal. Bland annat för tillverkning av nya tidens backspeglar, som Dan Nilsson uttrycker det, maskiner för lantbruket och kontorsmoduler.

– Helt ärligt har vi ännu inte märkt av lågkonjunkturen, säger han.

Hur många arbetstillfällen de nya beställningarna kommer att innebära går ännu inte att säga. Först måste produktionen utökas steg för steg. Men redan nu är det klart att för anläggningarna i Småland blir det fem nya jobb i Hultsfred, tre i Ankarsrum och två i Tenhult. Anläggningen i Hultsfred har 90 medarbetare, 36 i Ankarsrum och 65 i Tenhult.

IAC står för International Aluminum Casting och grundades för cirka 100 år sedan som EBÖ i Eskilstuna, där huvudkontoret ligger, av tre svågrar vars initialer bildade namnet. IAC ägs numera av Grönskärs Gruppen AB. Den ägs i sin tur av Astrid Lindgrens dotterson Nils Nyman och hans kusin Jonas Nyman.

Hur ser kommunen på IAC:s expansion?

– Väldigt positivt! Det är en fastighet som kommunala industribolaget äger och vi har i dialog fått information att IAC är intresserade av större yta. Vi är beredda att bygga ut så att IAC kan expandera. Det känns jättebra för det tryggar deras närvaro på platsen och blir förhoppningsvis fler arbetstillfällen, säger kommunalrådet Lars Rosander som i sammanhanget nämner att Hultsfred har bland den högsta arbetslösheten i länet.

Mycket är på gång i det aktuella industriområdet, det mest expansiva i kommunen.

Är det dags att flytta riksvägen?

– Det är nog ett för stort projekt. Men eftersom det är tidigt i processen har vi lösningar för marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!