Fler behöver hjälp av kyrkan: "Ökat markant"

Kyrkan hjälper allt fler barnfamiljer och pensionärer med mat och kläder. "Vi har ett skyddsnät i Sverige, men det nätet börjar få stora maskor", säger Birgit Johansson, diakon i Aspelands pastorat.

Barbro Lundin Karlsson och Birgit Johansson berättar att behovet av hjälp har ökat.

Barbro Lundin Karlsson och Birgit Johansson berättar att behovet av hjälp har ökat.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-12-05 06:00

Barbro Lundin Karlsson parkerar bilen vid församlingshemmet i Hultsfred, öppnar bagageluckan och lyfter ut låda efter låda med bröd. Hon hjälper till att transportera det som ett bageri i Vimmerby skänker till pastoratet i Hultsfred.

– Jag är en glad pensionär. Nu när jag inte jobbar har jag tiden att göra det här, och jag känner att det är en bra sak. Dessutom vet jag att det finns fattigpensionärer. Jag trodde kanske inte att det var så många som behövde hjälp, säger Barbro Lundin Karlsson.

undefined
Sedan ett och ett halvt år tillbaka hjälper Barbro Lundin Karlsson till med att köra bröd till Hultsfred.

Pastoratet tar även emot överblivna matlådor från en restaurang i Hultsfred och kläder från privatpersoner.

– Behovet av hjälp har ökat ganska markant. Det är fler som vänder sig till oss i kyrkan och behöver hjälp, säger diakonen Birgit Johansson.

Hon delar regelbundet ut matlådor och bröd till ett 50-tal personer.

– Vi har också möjlighet hjälpa till med matkassar då och då.

undefined
Barbro Lundin Karlsson och Birgit Johansson bär in bröd som har skänkts av ett bageri i Vimmerby.

Enligt Birgit Johansson är det inte bara i Aspelands pastorat som hjälpbehoven har ökat.

– Vi hade ett kontraktskonvent för ett tag sedan. Samtliga diakoner i kontraktet säger att det har blivit sämre för de som har det sämst.

Inte minst barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop när allt från elräkningar till matpriser blir dyrare. Birgit Johansson berättar att pandemin försämrade ekonomin för många, eftersom till exempel möjligheten att jobba extra försvann.

undefined
Barbro Lundin Karlsson och Birgit Johansson berättar att behovet av hjälp har ökat.

Vad tänker du kring det ökade behovet av hjälp?

– Det är bedrövligt, men vi behöver hjälpas åt. Det blir tuffare för de som redan har haft det svårt innan. Om du till exempel är ensamstående förälder har du redan nu väldigt svårt att få det att gå ihop, säger Birgit Johansson som uppger att också familjer med två vuxna har problem att betala de högre matpriserna.

Även många andra kostnader har skjutit i höjden.

– Dem jag möter är inte människor som slösar. Det är människor som inte kan göra annorlunda. De har redan vänt på den där kronan en gång. I dag finns ingenting att vända på.

undefined
Bröd delas vanligtvis ut en gång i veckan, ibland två gånger.

För barnfamiljer blir det extra svårt på loven, när barnen inte kan äta lunch i skolan. Det finns familjer som inte har råd att unna sig något extra under julen.

– Därför försöker vi samla in julklappar, säger Birgit Johansson och tillägger att den som vill kan köpa en extra julklapp och lämna in till pastorsexpeditionen.

"Jag trodde kanske inte att det var så många som behövde hjälp", säger Barbro Lundin Karlsson.
"Jag trodde kanske inte att det var så många som behövde hjälp", säger Barbro Lundin Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!