Fler lockas till utställning med invånarkortet

Under hashtaggen #hultsfredshemester bjuder kommunen invånarna på flera av ortens besöksmål under vecka 30 och 31. Vi testade ett av dem; hur Hultsfred såg ut på femtiotalet.

Tidstypiskt femtiotalsrum i utställningen "Den unga familjens hem".

Tidstypiskt femtiotalsrum i utställningen "Den unga familjens hem".

Foto: Henrik Nestor

Hultsfred2020-07-21 20:00

I förra veckan skickades så kallade "invånarkort" ut till boende i Hultsfreds kommun. Korten är en central del i satsningen #hultsfredshemester, som kommunen dragit igång för att främja semestrande på hemmaplan, och fungerar som entrébiljett till en uppsjö aktiviteter som finns i närområdet.

– Vi hoppas kunna minska resandet och gynna det vi har här, säger Maria Bohlin på turistinformationen.

– På det här sättet försöker vi hjälpa besöksmålen att få lite fler besökare och i bästa fall kanske man stannar på lite fika eller en bit mat. Vi hoppas också att de lokala boendena ska främjas; respektive anläggning har egna tävlingar där man kan vinna övernattningar för hela familjen, eller använda som present till nära och kära.

Bland aktiviteterna som omfattas av kortet återfinns bland annat Virserums Konsthall och Målilla Motormuseum. Här hittar man också "Tre utställningar om Hultsfred på 1950-talet", som arrangeras av Hultsfreds hembygdsförening:

– Utställningen har varit här sedan 1999, berättar Stefan Helgesson på hembygdsföreningen.

– Det brukar vara en del besökare här, men sedan satsningen drog igång igår har det varit mer än vanligt. Och uteslutande folk med invånarkort.

De tre utställningarna om femtiotalet är "Eric Lundbergs affär", "Rune Frodes salong" och "Den unga familjens hem". Både Eric Lundbergs affär och Rune Frodes salong har funnits på riktigt, fast i byggnader nere i centrum.

– Det är ganska otroligt att de hade sparat alla gamla kartonger, förpackningar, annonser och sånt, säger Stefan Helgesson och nickar mot en tidstypisk reklambild för Champis.

Såhär långt förefaller satsningen lyckad, åtminstone sett till besökarantalet. Det är mycket folk inne på utställningen. Annika Österdahl är en av de Hultsfredsbor som valt att utnyttja kortet och besöka utställningen.

– Det är jättebra att de gör detta! Det är första gången jag är på den här utställningen fastän jag bott här hela livet. Utan kortet hade det nog inte blivit av. Men salongen har jag faktiskt varit i tidigare, när den var igång. Minns att sonen satt i den där bilen när Rune klippte honom.

– Jag har också suttit i den bilen när jag var liten, utbrister Stefan Helgesson.

– På den tiden kunde man tända strålkastarna så att Rune blev bländad och så fick man snedlugg!

Annika Österdahl nyttjar invånarkortet som kommunen delat ut till Hultsfreds invånare.
Annika Österdahl nyttjar invånarkortet som kommunen delat ut till Hultsfreds invånare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!