Fler vill plugga på gymnasiet i Hultsfred

Gymnasieskolan växer. Hela 176 elever planerar att studera här, jämfört med 155 förra året.

Martin Snickars, skolchef i Hultsfred gläds åt att gymnasiet lockar. Pär Edgren, ordförande bun (M) likaså.

Martin Snickars, skolchef i Hultsfred gläds åt att gymnasiet lockar. Pär Edgren, ordförande bun (M) likaså.

Foto: Susanne Sterner

Hultsfred2021-09-22 17:15

Tre program sticker ut som de mest populära; det är barn och fritid, ekonomiprogrammet och fordon transport. Alla dessa har 26 elever vardera, och till det sistnämnda har man för året utökat antalet antagna från normala 24.

Allra störst är introduktionsprogrammet med 34 elever som inte har alla godkända betyg med sig från nionde klass, så det ser kanske inte ut att vara så mycket att yvas över. Men som skolchefen Martin Snickars påpekar: För några år sen gick halva skolan introduktionsprogrammet. 

Och att naturvetenskapliga programmet ökat från 12 till 15 sökande ser skolchefen Martin Snickars som mycket positivt. 

– Det är en liten men viktig utbildning i och med att den är högskoleförberedande.

Vad är det då som gör att allt fler vill plugga på gymnasiet i Hultsfred?

– Jag tror att det handlar om att vi har attraktivare utbildningar, och kanske att vi har lyckats marknadsföra oss bra, menar Martin Snickars. Vi har också jobbat mycket med trygghet och säkerhet, och det har gett resultat. Det är lugnare på skolan nu, och jag tror att vi har gott rykte. 

Större delen av skolan fylls av lokala ungdomar, bosatta inom kommunen. Det är en ökning till 141 elever jämfört med 120 för ett år sedan, eller uttryckt i procent från 2020:s 62,8 procent till dagens 76,2.

Resterande 36 ungdomar kommer från Vimmerby, Kisa, Vetlanda och Oskarshamn, kanske nån kommun till. Ungefär lika många pendlar ut från Hultsfred för att studera, 37 ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!