"Kan inte längre skilja mellan gammal och ny 20-lapp"

I Hultsfreds kommun finns ännu affärer och restauranger som tar emot kontanter. Men alla gör det inte. Rånrisk och mer hantering anges som skäl till att inte göra det.

Jenny Svensson Sahlin är VD för Hotell Hulingen i Hultsfred. De slutade ta emot kontanter för fem år sedan och saknar dem inte.

Jenny Svensson Sahlin är VD för Hotell Hulingen i Hultsfred. De slutade ta emot kontanter för fem år sedan och saknar dem inte.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-11-11 18:00

I Hultsfred är det bara få som betalar med kontanter. En del näringsidkare har slutat ta emot dem medan andra fortsätter som en service. Det visar en rundringning som Vimmerby Tidning gjort.

Rizwana Khan, ekonomichef på Målilla Hotell och Restaurang, säger att bara en procent av kunderna betalar med kontanter.

– Jag kan inte längre skilja mellan en gammal och en ny 20-lapp. Det är så sällan, berättar hon.

Hon säger att kontanter alltid fungerar men att kortsystemet ibland ligger nere.

Livsmedelshandeln brukar ses som en sista utpost för "cash is king".

– Coop styr detta centralt. Det finns vissa av våra butiker som slutat med kontanter för att de varit utsatta för rån, berättar Tony Allander, butikschef för Coop i Hultsfred.

De som betalar med kontanter är ofta äldre och ungdomar. De 20 år han arbetat i branschen har kontantvolymerna minskat radikalt.

– Jag skulle säga att kontanter är en ren servicefråga. För vår del skulle kontantlöst vara absolut bäst men det gäller att möta kunden.

undefined
Tony Allander är butikschef för Coop i Hultsfred. Han ser kontanthanteringen som en ren service till kunderna. Han tror att kontanterna finns kvar i tio år till.

På Family House i Hultsfred är det kontantstopp.

– Det var kontantfritt när jag började här i juni, berättar butikschefen Lina Ebbesson och tror att det handlar om att minimera stöldrisken.

Hon upplever en viss otrygghet i Hultsfreds centrum och tycker det är skönt att slippa kontanterna.

– Vi kan gå runt i butiken och hänga om kläder och annat utan att oroa oss för att någon snor pengar, säger hon.

Hotell Hulingen slutade med kontanter för fem år sedan av praktiska skäl och för personalens trygghet.

– Det är en av 100 som vill betala med kontanter, säger VD Jenny Svensson Sahlin, som menar att om det kommer en ensam pensionär som inte visste om att de inte tar kontanter kan de någon enstaka gång göra undantag.

undefined
Jenny Svensson Sahlin är VD för Hotell Hulingen i Hultsfred. De slutade ta emot kontanter för fem år sedan och saknar dem inte.

Atefeh Kheradmand på Virserums Pizzeria säger att 90 procent betalar med kort, sju procent med Swish och tre procent med kontanter.

– De som betalar med kontanter är i åldern 40-50 år. Ungdomar och pensionärer betalar alltid med kort eller Swish, säger hon.

undefined
Atefeh Kheradmand driver Virserums pizzeri tillsammans med sin man Hamed Satvat. Bara ett fåtal betalar med kontanter hos dem.

På anrika Zaags i Hultsfred tycker säljaren Johan Gardelöf att kontanter är en självklarhet.

– Vi har absolut inga planer på att sluta med kontanter. Det är en rättighet att få betala med kontanter. Jag hör kunder som blivit upprörda när de inte kunnat betala med kontanter i andra affärer, säger han.

Johan Gardelöf nämner aspekten med att kontanter kan vara en livlina när tekniken ligger nere. Något som också Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, lyfter fram i sin krisinformation.

– Det måste finnas någon service i samhället, säger han.

undefined
Johan Gardelöf på Zaags ekipering säger att det är självklart att kunderna ska få betala med kontanter.

Tidigare i år kom resultaten av betalningsutredningen, ledd av Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra. En av slutsatserna var att staten måste ta större ansvar för det svenska betalningssystemet.

– 99 av 100 kronor i Sverige i dag är digitala, men en miljon människor kan inte använda dem, sa hon då till Dagens Nyheter.

Remissinstansen Riksbanken vill att det ska gå att betala med kontanter för alla livsnödvändiga varor som mat och läkemedel.

Hultsfreds Järnvaruaffär tar både kontanter och kort, dessutom går det att betala mot faktura.

– Vi tar kontanter, det är ett godkänt betalningsmedel. Det är ett val vi har gjort, säger säljaren Mats Lindahl.

Han har jobbat där i ungefär 37 år och sett övergången från kontanter och checkar till kortbetalningar.

– Mestadels är det äldre som betalar med kontanter men det finns i alla åldersgrupper, berättar han.

undefined
Numera så sällsynta att inte alla längre kan se skillnad på en gammal och en ny "tjuga".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!