Flera månader efter covid: "Jag får kämpa än"

Fortfarande fyra månader efter att Micke Lång insjuknade i covid-19 lider han av saknat luktsinne, hjärntrötthet, dåligt minne och mardrömmar. "Jag får kämpa än", säger han.

Det har hunnit gå fyra månader sedan Micke Lång insjuknade i covid-19 och fortfarande gör det sig påmint. Han är tacksam för att han hade tränat en del på hösten, innan han blev sjuk, och i dag är han ännu mer mån om att ha hand om sin kropp, leva sunt och träna.

Det har hunnit gå fyra månader sedan Micke Lång insjuknade i covid-19 och fortfarande gör det sig påmint. Han är tacksam för att han hade tränat en del på hösten, innan han blev sjuk, och i dag är han ännu mer mån om att ha hand om sin kropp, leva sunt och träna.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-10 08:00

Den 1 november slog viruset till mot 53-årige Micke Lång från Hultsfred. Med en sådan kraft att han hamnade på sjukhus. Han hade svårt att syresätta sig på egen hand och krävde vård under ett par veckor.

– Jag har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv och även sedan jag fick komma hem var jag starkt medtagen. Orkade knappt gå en liten kort promenad runt kvarteret ens. Märkte att dagsformen gick väldigt mycket upp och ner.

Det har hunnit gå fyra månader, Micke har tillfrisknat successivt men fortfarande gör det sig påmint att han är en av de över 11 0000 som smittats av covid-19 i Kalmar län sedan 10 mars 2020.

undefined
"I bland kan det vara mer kärlek att inte träffas" underströk Micke Lång från sjukhussängen i november sedan han åkt på covid-19. Då och nu betonar han vikten av att följa restriktionerna.

Än i dag lider Micke Lång av flera följder:

* Saknar luktsinne, som försvann direkt.

– Försöker att luktträna, som man får rådet att göra. Använder bland annat kaffe som jag dricker mycket och som vanligtvis har en så stark doft, men jag känner ingenting. Däremot börjar jag känna hopp, för jag känner citrondoft, annars tycker jag det mesta luktar såpa.

* Hjärntrött.

– Tänk dig en riktig matkoma, så försöker jag beskriva det. Den slår till plötsligt och med full kraft. Men jag har märkt det, att den går att kämpa sig igenom, så ger den med sig.

* Dåligt minne.

– Hade jag egentligen innan också, säger han och skrattar. Men nu har det blivit värre och står med bland följderna, så jag sätter det i relation till att jag haft covid-19.

* Mardrömmar.

– Värsta Stephen King-känslan. Jag drömmer inte om tiden på sjukhuset, utan det kan vara att jag kör in i en bergvägg, faller från broar – eller att barnen dör. Många jag pratat med, som varit med om samma sak, säger också att de drömmer mardrömmar.

– Däremot har en del annat släppt sedan jag kom hem, exempelvis svettningarna jag led av i början, säger Micke Lång som understryker att följderna han fortfarande har ändå är en baggis mot vad många andra kämpar med. 

undefined
Micke Lång har fortfarande problem. Han saknar luktsinne, är hjärntrött, har dåligt minne och lider av mardrömmar.

Nu har Micke Lång fått sin första vaccinationsspruta. Han är mån om att ta hand om sin kropp, leva sunt och träningen känns mer motiverad än någonsin. Så numera blir det allt mellan tre och fem pass på gymmet i veckan.

– Styrka krävs inte i dag, på samma sätt som förr när folk jobbade i skogen. Men – i det här läget tror jag det var direkt avgörande att jag var lite starkare och hade bättre kondition. Annars är jag rädd att jag blivit ännu sjukare.

– Så jag är väldigt tacksam att sonen var flitig med att dra med mig till gymmet under hösten, så jag var i lite bättre form och hade tränat mig till ett bra blodtryck, efter att ha legat högt tidigare. Nu vet jag att det fanns fler värden i det.

Idag är Micke Lång tacksam över att han fick fortsätta leva, att hans liv inte tog slut på grund av covid-19.

– Jag är även tacksam över hur bra vården fungerar, att sjukförsäkringssystemet rullar igång och att man får så mycket tillbaka på skatten.

Hur går dina tankar i dag?

– Att man är så himla trött på det här. Det vore trevligt att sitta på lokal, träffa folk igen, besöka en restaurang och höra sorlet av folk som pratar med varandra...

– Men att vi måste fortsätta "Hålla i och hålla ut!" och anpassa oss till att det här nog är ett nytt normalläge. Jag tror det kommer rulla på med olika mutationer i många, många år. Jag brukar tänka det att vi är som barn i baksätet allihop, som hela tiden frågar "när är vi framme?" Vi behöver inte gilla läget, det är en sliten klyscha, men vi bör acceptera situationen.

Ett år med covid-19

Mars: Kommunen är en av få i landet som beslutar stänga även högstadieskolan.

19 maj: Första fallet inom vård och omsorg konstateras.

29 maj: Kommunen har fler än tio fall och börjar särredovisas i regionens statistik.

Augusti: En musikkväll i Järeda kyrka leder till ett klusterutbrott av smittade.

5 november: Hultsfred passerar 100-gränsen och 18 november passeras 200-gränsen. 

Läget i dag (210309): 638 bekräftade fall, varav 253 provtagna på sjukhus och hälsocentraler och 385 är via självtester.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!