Personer gripna misstänkta för hackerattacken mot Coop

Flera av de personer som misstänks ligga bakom hackerattacken och utpressningen mot Coops butiker i bland annat Hultsfred och Vimmerby har gripits.

Fem personer har gripits misstänkta för sommaren hackerattack, som tvingade Coop Sverige att stänga runt 700 butiker, bland annat en i Hultsfred och en i Vimmerby.

Fem personer har gripits misstänkta för sommaren hackerattack, som tvingade Coop Sverige att stänga runt 700 butiker, bland annat en i Hultsfred och en i Vimmerby.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-11-09 14:00

Enligt polisens hemsida har Europol gripit fem personer med koppling till nätverket Revil.

För svenskar är Revil främst känt för sommarens cyberattack som riktades mot tusentals företag runtom i världen och som resulterade i att hundratals svenska butiker fick sina kassasystem krypterade, däribland Coop.

Det ledde till att man inte kunde ta betalt och bland annat tvingades Coops butiker på Fiskaregatan i Vimmerby och Aspedalsgatan i Hultsfred, hålla stängt.

– Varje polisanmälan som gjorts har bidragit till polismyndighetens arbete mot Revil och annan grov organiserad brottslighet i cybermiljöer, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott, Noa, i en kommentar på polisens hemsida.

Enligt Kevin Bell, pressekreterare på Coop Sverige, har flera åtgärder vidtagits för att säkerställa att det inträffade inte upprepas.

– Sedan några år tillbaka har vi jobbat med att implementera flera proaktiva säkerhetsåtgärder och efter sommarens IT-attack har vi tagit in fler skyddslösningar, exempelvis olika verktyg och system för att kunna upptäcka och även oskadliggöra både hot och händelser. Det är en av flera åtgärder.

Hur kostsam blev den här attacken för Coop?

– Vi kan inte dela några siffror, men så klart att det påverkade oss mycket, när vi tvingades hålla stängt över 700 butiker, däribland butikerna i Hultsfred och Vimmerby. Det är också ett jobb som kommer ta lång tid innan man ser det totala resultatet av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!