Flest fartsyndare på väg 23 i Hultsfreds kommun

Fartkamerorna på väg 23 mellan Målilla och Virserum fotade flest fortkörningar i länet.

Fartkamerorna på väg 23 mellan Målilla och Virserum blixtrade flest gånger i länet under 2022.

Fartkamerorna på väg 23 mellan Målilla och Virserum blixtrade flest gånger i länet under 2022.

Foto: Oscar Olsson/TT

Hultsfred2023-07-31 09:10

Under 2022 fotade fartkamerorna i Kalmar län nära 7 000 gånger, det visar siffror som nyhetssajten Newsworthy tagit fram. Flest fortkörare blev fångade av kamerorna på väg 23 mellan Målilla och Virserum. Totalt noterade polisens ATK-sektion 647 ärenden på sträckan, skriver nyhetssajten. 

Endast på fyra andra sträckor i länet blixtrade det över 600 gånger.

Eva Lundberg på Trafikverket är nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror. Hon säger i en kommentar till Vimmerby Tidning att Trafikverket i första hand inte är intresserat av hur många ärenden som registreras vid varje enskild kamera runtom i Sverige.

– Det vi är intresserade av är att hastighetsgränserna följs och att vi därmed räddar liv i trafiken. Det är det vi tittar på.

Kan det bli aktuellt att sätta upp fler trafiksäkerhetskameror längs med den aktuella sträckan mellan Virserum och Målilla?

– Om man ska täta ett speciellt område med fler kameror så är det i så fall upp till varje region att ta beslut om det. Normalt sett sitter varje kamera på ett avstånd av ungefär fem kilometer, säger Eva Lundberg som personligen inte är specifikt insatt i hur de berörda trafiksäkerhetskamerorna mellan Virserum och Målilla är placerade i nuläget.

I dagsläget finns det omkring 2400 trafiksäkerhetskameror på drygt 500 olika sträckor runtom i Sverige, enligt informationen från Newsworthy. I Kalmar län var det totalt 6 671 ärenden under 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!