198 elever och 116 förskolebarn var inblandade i de händelser som rapporterades in till kommunen som olycksfall eller tillbud under 2021.
I dagsläget finns 667 barn i förskolan, cirka 1 300 elever i grundskolan och 500 elever på gymnasiet i Hultsfreds kommun.
Till olycksfall räknas händelser där barn eller elever blivit skadade. Tillbud är en händelse som hade kunnat orsaka ett olycksfall.
– När en anmälan om ett tillbud eller en olycka kommer in till rektor går rektorn alltid igenom och ser vad som har hänt, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.
Bland skolelever inträffade de flesta olycksfall och tillbud på skolgårdar. Bland förskolebarn skedde de anmälda händelserna främst på lekgårdar och i lekhallar eller lekrum.
– Vi kan inte förhindra allt som händer. Mycket handlar om lek. Man kanske har sprungit, gått eller ramlat någonstans.
Vid sidan av raster, lek och spel hörde idrott och hälsa samt fritidsverksamhet till de mest olycksdrabbade aktiviteterna.
– Vi uppmuntrar våra medarbetare att anmäla tillbud. Då kan vi få syn på saker. Det görs besiktningar av till exempel utemiljöer, lekplatsutrustningar och idrottshallar en gång per år, men sedan kan det hända saker under året, säger Martin Snickars som konstaterar att det är viktigt att åtgärda olycksrisker så fort som möjligt.
Allvarliga tillbud och olycksfall ska rapporteras till Arbetsmiljöverket.
– Ett exempel var när en elev bröt ett ben under skridskoåkning, säger Martin Snickars som berättar att allvarliga olycksfall inte inträffar särskilt ofta.
– Det är inte många per år, men det kan gå illa ibland.
Benbrottet i samband med skridskoåkning skedde inte under 2021, utan ett tidigare år.
– Vi hade väldigt mycket distansundervisning förra året bland de äldre eleverna, medan de yngre var på plats. Men jag har inget exempel på en händelse som har anmälts till Arbetsmiljöverket.
Det är framför allt de yngre eleverna som är ute och rör på sig mycket under rasterna.
– Vi har utomhuspedagoger på våra F–6-skolor. Vi försöker ha aktiv rastverksamhet för att uppmuntra till lek och rörelse, säger Martin Snickars som berättar att utomhuspedagogerna, förutom att aktivera eleverna, ser till att det inte händer olyckor.
– När det gäller högstadiet har vi heltidsmentorer som finns bland eleverna på rasterna. Det skapar en lugnare och tryggare studiemiljö för alla elever.