Omfattande sabotage på flygplatsen – Tvingas stänga

Flygplatsen i Hultsfred har drabbats av ett omfattande sabotage. Någon har tagit sig in i den norra banänden och förstört banljusen. Nu tvingas flygplatsen stänga.

Flygplatsen i Hultsfred har drabbats av ett sabotage och måste stängas för flygtrafik. "Det är tio lampor som stulits eller förstörts" säger flygplatchefen Evert Oscarsson. "Det är en fråga om flygsäkerhet".

Flygplatsen i Hultsfred har drabbats av ett sabotage och måste stängas för flygtrafik. "Det är tio lampor som stulits eller förstörts" säger flygplatchefen Evert Oscarsson. "Det är en fråga om flygsäkerhet".

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-04 13:11

– Det är de här röda och gröna ljusen som visar piloterna var banan börjar och slutar, säger flygplatschefen Evert Oscarsson och visar.

Det är låga, gula armaturer, som när de fungerar ska visa rött ljus in mot banan och grönt ut från banan. Men tio av lamporna är sönderslagna eller stulna.

undefined
Sabotaget skapar mycket onödigt arbete att byta ut och laga de trasiga banljusen. Vad det kostar törs Evert Oscarsson knappast tänka på.

– Det är de så kallade tröskeljusen, säger Inge Hyckenberg som är delägare i flygplatsen.

Evert Oscarsson tvingas nu stänga flygplatsen för all flygtrafik tills ljusen är återställda. Det är en fråga om flygsäkerhet. Ljusen visar flygarna var de kan sätta ner hjulen. Och motsatt, var de måste vara i luften. 

– Jag får ringa upp till Transportstyrelsen och meddela att vi inte kan ta emot någon flygtrafik, säger han. Det får bli ett Notam (Notisce for airmen, som det heter på fackspråk) på det.

Det kommer att bli ett omfattande arbete att återställa de förstörda och stulna banljusen. Det kommer att kosta stora pengar, tror Evert Oskarsson. Även om han inte har räknat på det.

– Jag vet inte ens om det går att få tag på nya lampor, säger han. Jag får kolla upp var de här är köpta.

undefined
De här tröskelljusen är till för att visa piloterna var det är säkert att landa. Med grönt ljus åt ena hållet visar de var banan börjar, och med rött ljus åt andra hållet var den slutar.

Eftersom flygplatsen räknas som skyddsobjekt, råder det dessutom tillträdesförbud på området. Det gör att den här händelsen bedöms som mer allvarlig.

– Jag blir både arg och gråtfärdig när jag ser det här, säger Evert Oscarsson, jag jobbar för att hålla banan i skick och så händer sånt här. Sabotaget upptäcktes på fredagsmorgonen, men tros ha skett under natten.

"Man blir både förbannad och gråtfärdig när man ser det här" säger Evert  Oscarsson. "Vad ska de ha lamporna till?"
"Man blir både förbannad och gråtfärdig när man ser det här" säger Evert Oscarsson. "Vad ska de ha lamporna till?"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!