Flyktingar får mat på bordet tack vare frivilliga

För tre veckor sedan stängde Hultsfreds kommun flyktingmottagningen för nybesök. Det i ett försök att minska intresset för nyanlända som beviljats uppehållstillstånd att flytta till Hultsfred.
I spåren av det drastiska beslutet ser en frivilliggrupp till att flyktingarna i alla fall har mat på bordet.

Frivilliga Resursgruppen med Torbjörn Rosenius i spetsen har åtagit sig uppdraget att lämna ut matkassar till de flyktingar som inte längre får någon hjälp av Hultsfreds kommun. Foto: Charlotte Madestam

Frivilliga Resursgruppen med Torbjörn Rosenius i spetsen har åtagit sig uppdraget att lämna ut matkassar till de flyktingar som inte längre får någon hjälp av Hultsfreds kommun. Foto: Charlotte Madestam

Foto:

Hultsfred2017-01-14 06:00

- Det är en meningsfull uppgift, även om det är beklämmande att se att vi lever i en sådan jävla värld att människor ska behöva fly för sina liv, säger Torbjörn Rosenius.

Han är ordförande i FRG, Frivilliga Resursgruppen, som fått en helt ny uppgift sedan kommunen sa stopp till att hjälpa de flyktingar som fått uppehållstillstånd i landet, men av olika skäl valt att flytta hit istället för den kommun de anvisats. En möjlighet de har enligt den så kallade EBO-lagen, lagen om eget boende.

Vi har stämt träff utanför den lokal på Oskarsgatan som kommunen ställt i ordning för ändamålet. Hit kan nyanlända som sedan den 21 december nekas bidrag från kommunen komma för att få mat.

- Matkassarna packas på ICA, berättar Torbjörn Rosenius. Man har tagit hjälp av en man från Syrien att komponera ihop innehållet så att det ska passa.

Torbjörn Rosenius berättar om innehållet. Kassarna rymmer bröd, ris, olivolja, mjölk, yoghurt, tomatpuré, lök, kyckling, kalvkött, grönsaker och frukt. Bland annat. Olika mycket beroende på hur många personer familjen består av.

- De har rätt att komma hit en gång i veckan. För tillfället har vi öppet tisdagar och torsdagar. Då har de med sig ett papper som styrker att de har rätt att få en matkasse, så det är inte vem som, som kan komma hit och hämta en kasse. Får vi kassar över körs färskvarorna till Lindgården, för att det inte ska stå här och bli gammalt till nästa gång.

Torbjörn Rosenius avbryter samtalet. Hans telefon ringer. Av samtalet förstår jag att det är någon utanför gruppen som vill erbjuda sin hjälp.

- Det är 42 personer i FRG, som är en resursgrupp inom Civilförsvarsförbundet. Eller sammanlagt 80 medlemmar i föreningen, så jag ser ingen brist på folk. Alla är villiga att hjälpa till och ingå i ett rullande schema.

Det är tre veckor nu sedan kommunen stängde flyktingmottagandet för nybesök. Läget ansågs vara så akut, att man tog beslutet att stänga dörren tills vidare.

Socialchef Ann-Gret Sillén berättar att det rent praktiskt går till så att när nyinflyttade kommer till kommun för att söka hjälp får de ett brev i handen där det på tre olika språk förklaras att det är sex månaders väntetid. De har då valet att antingen vänta eller bosätta sig någon annanstans.

- Bostad kan de ordna på egen hand, då är det skillnad med mat så det vill vi hjälpa till, säger Ann-Gret Sillén. Det här är vårt sätt att hantera nödvärnet i socialtjänstlagen.

Beslutet till trots, inströmningen fortsätter, berättar hon. Inte i samma takt som tidigare förvisso, men beslutet har ännu inte fått den effekt man hoppades på.

Sedan flyktingmottagningen stängde dagarna innan jul har ett 30-tal brev lämnats ut. Ett brev kan gå till en hel familj, vilket troligtvis betyder att det är många fler som berörts.

- Hittills har vi lämnat ut 10-12 matkassar, säger Torbjörn Rosenius som förundras lite över varför det inte är fler. Om det beror på att människorna vänt och valt andra kommuner istället, eller om de har egna pengar att handla för vet han inte. Kanske är det för att det varit jul och nyår, eller kanske för att folk inte hittar hit än.

Det här arbetet har påverkat Torbjörn Rosenius på så sätt att han funderar mer på livet i dag. Han påminns ständigt om hur bra han har det på många sätt och han uppskattar att kunna göra en insats för dessa människor.

- Men jag förstår samtidigt kommunen, att det var ett nödvändigt beslut att ta när resurserna inte räcker till. Och man ser på människorna som kommer hit, att de är glada och tacksamma över att i alla fall få en kasse med mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om