Flyttade från lägenheten – katterna lämnades kvar

Tre katter lämnades kvar i lägenheten i samband med en vräkning. Sedan dess har mannen och kvinnan fått djurförbud av länsstyrelsen. Nu ska även tingsrätten säga sitt.

Det fanns kattmat i lägenheten, men inget vatten, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Genrebild.

Det fanns kattmat i lägenheten, men inget vatten, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Genrebild.

Foto: Arkivfoto: Claudio Bresciani / Scanpix

Hultsfred2022-12-19 19:00

Det var i början av oktober 2021 som paret tvingades lämna sin lägenhet i Hultsfreds kommun, efter ett beslut om vräkning. Enligt länsstyrelsen ska mannen och kvinnan, helt medvetet, ha lämnat kvar tre katter i bostaden.

Länsstyrelsen tog hand om katterna och det gjordes en polisanmälan om brott mot djurskyddslagen. I lägenheten fanns det kattmat, men det saknades vatten och miljön i bostaden beskrevs som eftersatt och skadlig för djuren.

Länsstyrelsens interna utredning visade att händelsen i oktober 2021 inte var någon engångsföreteelse. Även vid tidigare vräkningar har mannen och kvinnan lämnar kvar djur. Under hösten försökte man komma i kontakt med mannen – utan resultat. ”Hans intresse för att se till att katterna inte svälter ihjäl får anses vara obefintligt", skriver länsstyrelsen.

I januari 2022 fick båda djurförbud. Bland annat står det så här i beslutet:

• ”Det är inte acceptabelt att gång på gång överge sina djur och överlåta till myndigheten att lösa problemet."

• ”Helt orimligt att du ska fortsätta skaffa djur som du sedan överger när du blir vräkt.”

I polisförhör har mannen och kvinnan nekat till brott. Bland annat hänvisar mannen till ett mejl som skickades dagen före vräkningen, där han uppmanade Kronofogden att ta hand om katterna.

Nu ska ärendet prövas rättsligt. Under måndagen lämnades det in en stämningsansökan om brott mot djurskyddslagen till Kalmar tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om