- Vi känner oss helt förbisedda i frågan, vi ville inte alls att återvinningsstationen skulle flyttas närmare husen, säger Lasse Johansson, en av kritikerna.
För ett år sedan krävde Pingstförsamlingen att återvinningsstationen skulle flyttas 20-30 meter. Man lutade sig mot en gammal överenskommelse med Hultsfreds kommun.
Överlät mark till kommunen
Överenskommelsen är från 1980. Då överlät dåvarande Filadelfiaförsamlingen mark till kommunen, mot att man ägde rätten att fritt använda den delen närmast kyrkan till parkeringsplatser.
Några år senare ställde kommunen upp en återvinningsstation på platsen, vilket församlingen reagerade starkt på.
Enligt pastor Niclas Nilsson fick församlingen ett muntligt löfte att containrarna skulle flyttas. Men löftet infriades aldrig och församlingen följde heller aldrig upp det.
Frågan aktualiserades
Men hösten 2015 aktualiserades frågan, när kommunen byggde upp en fast konstruktion med stängsel runt containrarna.
ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund, sa först nej till en flytt, med hänvisning till de ganska stora kostnaderna som en flytt är förenad med och att församlingen inte haft några invändningar på många år.
Men styrelsen valde en annan linje.
- Vi hade nog egentligen kunnat hänvisa till att överenskommelsen var för gammal, men vi resonerade oss fram till att det inte var någon idé att ta tvisten, säger ordförande Åke Nilsson.
Så församlingen fick rätt, stationen flyttades 20-30 meter närmare Gillet, men då höjdes istället andra röster.
- Jag hade inte i min vildaste fantasi trott att flytten skulle skapa så mycket rabalder, säger Åke Nilsson.
Slöseri med pengar
Johan Sandell, administrativ handläggare på kommunen, berättar att grannar klagat på utsikten, på kringblåsande skräp, buller och omotiverad kostnad.
- Jag har räknat det till max nio bilar på söndagarna, förutom när det är stormöte, så parkeringsplatserna har hela tiden räckt åt kyrkan, några av dem ligger bara lite längre ifrån, säger en granne som väljer att vara anonym. Jag fattar inte att församlingen får styra det, de bor ju inte här.
Lars Johansson är en annan av grannarna.
- Det flyger omkring väldigt mycket skräp som landar i våra trädgårdar, säger han. Jag plockar skräp hela tiden. Inte fullt lika mycket nu, det blir betydligt värre på sommaren.
- Dessutom är det ett väldigt slöseri med skattebetalarnas pengar, tillägger han. Det saknas alltid pengar till än det ena, än det andra, men nu finns det plötsligt pengar.
Kommunen svarar för kostnaden för att flytta stängslet, vilket fick en prislapp på lite drygt 50 000 kronor. Kostnaden för att flytta själva containrarna hamnade på Förpacknings- och tidningsinsamlingens bord.
- Det kostade bara några tusen, men det är inte skattemedel utan kommer från förpackningsavgifter, förklarar regionchef Magnus Örnborg. Fast å andra sidan tillfaller ju den avgiften konsumenten, så det beror på hur man väljer att se det.