– Det är värt att fira, menar Hassan Farah, arbetsledare för gänget som jobbar i parken och bjuder dagen till ära på tårta.
Lennart Beijer tyckte att det var sorgligt att Hultsfreds Folkets Park började se luggsliten ut och funderade på vad han kunde göra. Folkparkerna i Sverige är närmast kulturhistoria. Från slutet av 1800-talet och fram till för några årtionden sedan var de navet i nöjeslivet i staden och på landsbygden. Här har man dansat, lyssnat och kunnat umgås generationer emellan. I Hultsfred kom Hultsfredsfestivalen att hålla liv i anläggningen, men den utsattes för hårt slitage under tiden. Ju mer Lennart Beijer funderade, desto mer hjälp fick han från olika håll i kommunen. Uppfräschningen som han trodde kunde ta tio till femton år med ideellt arbete, växte till ett ungdoms- och integrationsprojekt med kommunen, SFI, vuxenutbildningen och Arbetsförmedlingen. Beräknad tid för genomförandet är nu två år.
Hassan Farah är anställd som projektledare. Han har sett hur projektet har knoppat av sig till nya projekt. Ett är att bilda en ungdomsförening inom Hembygdsföreningen, som har en nybildad folkparkssektion.
Ett delmål har uppnåtts, den gamla lotterikiosken står blänkande nymålad efter sommarens arbete. Salah Alddin Hobbi, Wassim Shikh Dahev och Teklit Tesfamicheal har trotsat sommarens värme och jobbat på.
– Fast ärligt talat, har vi fått avbryta arbetet på grund av hettan några gånger, kommenterar Lennart Beijer.
Nu väntar parkens övriga byggnader på lika kärleksfull behandling.