Folkets röst om nedläggning: "Tror Hultsfred ryker"

Dagen efter Handelsbankens nedläggningsbesked är oron som störst över att landsbygden kommer drabbas hårdast. "Innan vi vet något är det viktigt att inte börja spekulera".

Anna Kowalska och Rebecka Sjöholm understryker att vissa grupper, som äldre, utrikesfödda och synskadade, drabbas hårdare när bankkontor stänger.

Anna Kowalska och Rebecka Sjöholm understryker att vissa grupper, som äldre, utrikesfödda och synskadade, drabbas hårdare när bankkontor stänger.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-17 18:00

Det säger Marie-Louise Mobelius, kontorschef på Handelsbanken i Hultsfred och Vimmerby, som fått ta emot en del frågor kring beskedet att Handelsbanken lägger ner 180 av sina kontor.

– Annars har det varit relativt lugnt, säger hon. Jag kan bara säga att vi inte heller vet någonting om hur det kommer bli.

Vad är kundernas farhågor?

– De är rädda att deras lokalkontor ska stänga, det är den allmänna uppfattningen att landsbygden ska drabbas. Men det är ju också så, att ser man en bank på landsbygden är det ofta ett Handelsbankskontor, vi finns mycket på landsbygden. 

Hur har de anställda reagerat?

– Vi har naturligtvis pratat om det, men så länge vi inte vet någonting är det viktigt att inte börja spekulera.

Ser du en större fara i att ett kontor i Hultsfreds kommun läggs ner, eftersom det finns ett i både Hultsfred och Virserum?

– Man kommer att titta på länet i sin helhet och på varje enskild marknad, så den förhastade slutsatsen kan man inte dra.

Venabon Emil Elofsson reagerar starkt på beskedet. Han befarar att boende på landsbygden blir de stora förlorarna.

– För att Sverige ska leva behövs en levande landsbygd. Men det tycks inte alla förstå, utan så är det hela tiden, att vi på landsbygden måste kämpa för allting, hela tiden när det tas centrala beslut. Titta på Glamox i Målilla exempelvis, som läggs ner trots att det går så bra, säger han.

Hur tänker du kring att vi har två Handelsbankskontor i kommunen i dag?

– Det vore inte oväntat om det drabbar Hultsfred eller Virserum. 

Benita Sohlin är kund på Handelsbanken i Hultsfred:

– Nedläggningsbeskedet är bedrövligt. Det är inte ofta jag är på banken, men ibland behöver man personlig service. Jag tror Hultsfredskontoret ryker. Det är ett litet kontor och de har dragit ner på öppettiderna. Det känns så nu, att det var ett första steg mot stängning.

Rebecka Sjöholm, Hultsfred, tänker att en nedläggning skulle drabba vissa grupper i samhället hårdare än andra.

– Jag tänker på de äldre som kanske inte är så duktiga på Internet. Utrikesfödda och synskadade är andra som jag tror blir mest lidande. Personligen är jag inte ofta på banken, utan jag gör mina bankärenden på nätet.

Anna Kowalska, Mörlunda, tänker lite samma sak.

– Vissa grupper kommer drabbas betydligt hårdare än andra av en nedläggning av ett fysiskt bankkontor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!